latinica  ћирилица
17/03/2017 |  15:47 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Laktaši: Lokalna vlast preduzima niz mjera za smanjenje nezaposlenosti (VIDEO)

Iako je u opštini Laktaši stopa nezaposlenosti među najmanjima u Republici Srpskoj, zakonodavna i izvršna vlast opštine preduzimaju niz mjera na smanjenju nezaposlenosti. O ovome je raspravljao i opštinski parlament.
Laktaši (Foto: laktasi-info.com) -
Laktaši (Foto: laktasi-info.com)

Prema podacima Zavoda za statistiku u opštini Laktaši od ukupno 35.000 stanovnika skoro trećina je pronašla zaposlenje.

Oko 1.200 radnika je zaposleno u javnom sektoru dok je u privatnom oko 8.000 radnika.

Iz opštinskog budžeta ove godine, kao stimulacija, malim i srednjim preduzećima biće subvencionisan dio kamata na kreditna sredstva.

"Nažalost, u pitanju su dosta skromni iznosi u skladu sa našim mogućnostima, ali se nadamo da ćemo u narednim godinama imati više sredstava da bi mogli značajnije da subvencioniramo naše privredne subjekte", rekao je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje u Laktašima aktivno posao traži 2.200 lica dok se na evidenciji nezaposlenih po drugom osnovu vodi još 3.700 radnika.

Sa administrativnom stopom nezaposlenosti od 20 odsto, Laktaši su daleko ispod republičkog prosjeka koji iznosi 34 odsto.

Anketirani građani opštine Laktaši saglasni su da da mladi ipak nemaju dovoljno posla i da zbog toga imaju previše slobodnog odmora. Јedan dio njih smatra da mladi ne rade jer nisu završili adekvatne škole za zanimanja koja se traže na tržištu rada.

Lokalna vlast u cilju dodatnog smanjenja nezaposlenosti planira investitorima ponuditi atraktivne lokacije u novim poslovnim zonama koje će biti definisane poslije promjene vlasništva nad zemljištem.

"To je zemljište koje je locirano ovdje na području opštine Laktaši i koje je vrlo interesantno privrednicima, ali dok se ne rješe imovinsko-pravni odnosi, mi ne možemo ponuditi zainteresovanim investitorima lokacije", istakao je ovo Borislav Spasojević, predsjednik Skupštine opštine Laktaši.

Skupština opštine Laktaši danas je za zamjenika načelnika ove opštine izabrala Miroslava Kodžomana, koji je u prethodnom mandatu obavljao funkciju načelnika.

Usvojen je i izvještaj o radu načelnika opštine i opštinske uprave za proteklu godinu.