latinica  ћирилица
17/03/2017 |  18:14 ⇒ 18/03/2017 | 15:14 | Autor: RTRS

Prvi susret Trampa i Merkelove

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je danas u posjetu Vašngtonu gdje se prvi put sastala sa novim američkim predsjednikom Donaldom Trampom
Donald Tramp i Angela Merkel (Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais) -
Donald Tramp i Angela Merkel (Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Američki predsjednik Donald Tramp i njemačka kancelarka Angela Merkel završili su razgovor u četiri oka u Ovalnom kabinetu, nakon čega je šef Bijele kuće odbio da pruži ruku kancelarki pred novinarima, piše njemački „Bild”.

Tramp je prethodno srdačno dočekao kancelarku ispred Bijele kuće kada su se rukovali.

Uslijedio je 15-minutni razgovor u četiri oka u Ovalnom kabinetu, koji su oboje ocijenili kao „dobar“, nakon čega su pozvani novinari i snimatelji.

Tramp je, kako navodi njemački list, djelovao relativno napeto i ozbiljno.

„Pošaljite lijepu sliku kući u Njemačku!“, rekao je Tramp foto-reporterima.

Kada su ih fotografi pozvali da se rukuju uzviknuvši „rukovanje, rukovanje“, Tramp je odbio.

Onda je kancelarka pokušala još jednom da izmami od Trampa rukovanje.

„Hoćemo li da pružimo ruku jedno drugom?“, zapitala je Merkelova na engleskom jeziku.

Ali Tramp nije htio. Nepomično je gledao ispred sebe kao da ne čuje kancelarku. Ona je gledala pomalo šokirano, ali se diplomatski nasmiješila, opisuje novinar „Bilda“ scenu iz Ovalnog kabineta.

Američka vojska biće najjača u istoriji

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da će tokom rada njegove administracije biti stvorena najjača vojska u istoriji, ali da se nada da neće biti potrebno da se ona angažuje.

"Podizanje vojske – to je ono što ćemo raditi. I bićemo jači nego ikada“, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

Američki predsjednik je rekao da je ovo predizborno obećanje jedan od razloga što je pobijedio na izborima u novembru prošle godine. 

Donald Tramp je istakao da su Sjedinjene Američke Države privržene NATO-u, ali da ostale članice Alijanse moraju da daju svoj doprinos tom savezu.

„Potvrdio sam kancelarki Merkel svoju odlučnu podršku NATO-u, ali i neophodnost da saveznici NATO-a plate pravednu cijenu za odbranu“, rekao je Tramp. 

Njemačka kancelarka je istakla da će Njemačka i SAD sarađivati u političkom rješavanju situacije u Siriji i Libiji. 

„Njemačka će nastaviti svoju instruktorsku djelatnost u Iraku, kao i obavještajnu u Siriji. Mi, naravno, namjeravamo da sarađujemo u političkom rješavanju krize u Siriji, kao i u Libiji, o tome smo takođe razgovarali“, rekla je Merkelova. 

Susret Trampa i Merkelove (Foto: REUTERS/ Jonathan Ernst)

Amerika se zalaže za mirno rješenje krize u Ukrajini

Tramp je, nakon sastanka s Merkelovom izjavio da se Amerika zajedno s Njemačkom i Francuskom zalaže za mirno rješavanje sukoba u Ukrajini.

„Visoko cijenim liderstvo kancelarke Merkel i predsjednika Francuske u rješavanju sukoba u Ukrajini, u traganju za mirnim rješenjem“, istakao je Tramp.

Angela Merkel je istakla da će realizovanje Minskog sporazuma o rješavanju krize u Ukrajini omogućiti da se poboljšaju odnosi s Rusijom.

„Drago mi je što se američka administracija i predsjednik lično sve više zanimaju za Minski proces. Potrebno je da riješimo ovo pitanje, s jedne strane, radi bezbjedne i suverene Ukrajine, ali i radi poboljšanja odnosa s Rusijom, kada problemi budu otklonjeni. Minsk predstavlja osnovu za to, ali nažalost, još nismo otišli daleko u toj realizaciji. Mi ćemo s našim ekspertima blisko raditi na tome sljedećih meseci“, izjavila je Merkelova. 

Ekonomski odnosi zemalja moraju biti pošteni

Američki predsjednik je istakao da nije pristalica politike izolacionizma u ekonomiji, ali da smatra da ekonomski odnosi zemalja treba da budu „pošteni“. 

„Mnoge zemlje su godinama nečasno obmanjivale SAD. To se mora zaustaviti. Јa, međutim, nisam izolacionista“, naglasio je Tramp. 

Berlin pozdravlja mogućnost obnavljanja pregovora sa SAD o zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini, ali ovo pitanje i dalje zahtijeva analizu, izjavila je njemačka kancelarka. 

„Bilo bi mi drago da pregovori EU i SAD budu obnovljeni, sada imamo sporazum s Kanadom, nadam se da ćemo doći do novog otvaranja pregovora, ali ćemo o ovom procesu još razgovarati“, rekla je Merkelova. 

Izvor: Sputnjik