latinica  ћирилица
17/03/2017 |  19:27 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Godišnjica pogroma na Kosmetu (VIDEO)

Srbija se prisjeća žrtava martovskog pogroma na Kosmetu.
Godišnjica pogroma - Foto: RTRS
Godišnjica pogromaFoto: RTRS

Dok vlasti u Beogradu ukazuju na nepravdu i činjenicu da odgovorni ni 13 godina poslije nisu kažnjeni, kosovski predsjednik Hašim Tači danas se posipa pepelom i tvrdi – sramota me marta 2004. godine.

Više od 800 srpskih kuća uništeno je do temelja, zapaljeno je 35 crkava i manastira.

Trodnevno nasilje na Kosovu i Metohiji marta 2004. odnijelo je 19 života.

U nasilju, kojeg nije moglo zaustaviti 19 hiljada pripadnika KFOR-a stradao je i sin Јorgovanke Popović. Sa 22 ispaljena metka, ubica koji je i danas na slobodi, napao je grupu maturanata.

Kosovo je prisjeća se – tih dana gorjelo.

- Kukale su majke, plakale, kuće gorjele, nismo znali gdje ćemo. Bili smo u Gračanici, moj sin je bio u školi, prethodne noći su skinute barikade, koje su štitile Gračanicu. Sutradan je moj sin ubijen, s tugom priča Јorgovanka.

 Povod za pogrom bilo je tumačenje nesreće u kojoj su stradala dva albanska dječaka. Albanski borci za zaštitu ljudskih prava i sloboda rekli su da je to bio “zločin srpskih bandita“ i lavina je krenula.

Osim nasilja u kojem je protjerano preko 4.000 Srba, boli činjenica da za zločin koji mnogi nazivaju najvećom sramotom moderne Evrope, ni 13 godina poslije nema odgovornih.

Uprkos nezadovoljstvu nepravodom, Srbija mora ostati trezvena i spremna na dijalog, zbog onih koji nisu napustili svoja ognjišta, poručuje Beograd.

- Oni su spremni da ostanu na svojim ognjištima zajedno sa svojim porodicama. Ako pogledate i zbog toga sam na njih ponosan, ako pogledate Klokot, Donju Budrigu, Pasjane, Parteš, druga srpska mjesta na KiM, imamo više djece nego ikada, kaže Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije.

Uprkos optimizmu, činjenica je da su Priština, Peć, Đakovica, Obilić – nekada srpski gradovi, danas pusti i bez povratnika iako je velikui novac u svrhe obnove i povratka Srba dat kosovskim vlastima.

- Kosovo i Metogija su postkonfliktna zona sa najmanjom stopom povratka na svijetu, ističe Marko Đurić, šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Ipak, bolje se živi na Kosovu danas nego prije 13 godina. To tvrdi i Ivan Verijević, jedan od oko 80 studenata iz Kosovske Mitrovice koji su u posjeti najvećem gradu Srpske.

Uprkos optimizmu među Srbima, strah je tvrdi Verijević i dalje prisutan pogotovo u enklavama južno od Ibra u kojima je srpskim zajednicama, okruženim Albancima, praktično onemogućena sloboda kretanja.