latinica  ћирилица
18/03/2017 |  09:41 ⇒ 10:00 | Autor: RTRS

Uskoro sastanak o podjeli 51 nekretnine bivše SFRЈ

Uskoro će u Beogradu biti održan sastanak o podjeli imovine bivše SFRЈ na kome će predstavnici država koje su u bivšoj Јugoslaviji imale status republika razgovarati o podjeli 51 nekretnine, vrijedne više od 110 miliona dolara, prenosi RTS.
Beograd (Foto:beograd.in) -
Beograd (Foto:beograd.in)

Bivša SFRЈ imala 123 nekretnine širom svijeta koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva. Među državama koje su nastale raspadom SFRЈ do sada su podijeljene 72 nekretnine.

- Naš je interes da što je moguće prije okončamo Aneks B i da jednostavno izađemo s jednom čistom situacijom da i mi popišemo u punoj mjeri svoju imovinu, da napravimo svoje planove upravljanja, održavanja, korišćenja, prodaje, kupovine, manjih zamjena - ima tu raznih modela - rekao je generalni sekretar MIP Srbije Veljko Odalović.

Podjela imovine koju je posjedovala Јugoslavija precizirana je kroz sedam aneksa: pokretna i nepokretna imovina, diplomatska i konzularna imovina, finansijska potraživanja i dugovanja, arhiv, penzije, dugovanja i privatna svojina.

U Aneksu B najviše se odmaklo - od podijeljenih objekata Srbija je dobila 30, Hrvatska 18, Slovenija i BiH po 10, Makedonija četiri objekata.

Čeka se podjela 51 nekretnine, jer imovinsko-pravna pitanja sa državama u kojima se one nalaze nisu riješena. Sporni su objekti i zemljište u Adis Abebi, Nju Delhiju, Moskvi.

- Ono što je za nas bilo važno i zašto smo insistirali da se Moskva i Nju Delhi posebno tretiraju je pitanje reciprociteta jer je Srbija na osnovu sporazuma koji su bili potpisani dala određene objekte u Beogradu i jednoj i drugoj strani i mi inisistiramo da se pitanje reciprociteta, onoga što smo mi dali jedni drugima uzme u obzir - istakao je Odalović.

Za pet nekretnina koje su države odlučile da prodaju, dvije u Njujorku, po jedan u Njemačkoj, Јapanu i Švajcarskoj, sukcesori su pronašli američkog agenta za nekretnine.

Izvor: RTS