latinica  ћирилица
18/03/2017 |  10:06 ⇒ 10:14 | Autor: RTRS

Skoplje- Protesti i parole protiv američkog ambasadora

Proteste Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" u Skoplju sinoć su predvodili mladi obučeni u narodne nošnje koji su nosili zastavu iz vremena borbe makedonskog naroda za slobodu i nezavisnost. Dio protesta uperen je i protiv američkog ambasadora u Skoplju DŽesija Bejlija.
Proteste Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" predvodila grupa momaka i djevojaka u narodnim nošnjama -
Proteste Građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" predvodila grupa momaka i djevojaka u narodnim nošnjama

Na zastavi je na crvenoj podlozi žutim slovima napisano "Sloboda ili smrt za Makedoniju", a ispod te parole se nalazi simbol boraca za slobodu Makedonije s kraja 19. i početka 20. vijeka – prekršteni pištolj i kama.

U protestnom maršu od zgrade Vlade Makedonije do parlamenta učestvovalo je nekoliko hiljada ljudi, koji već treći sedmicu demonstriraju, kako kažu, "za očuvanje unitarnosti države" i traže povlačenje deklaracije albanskih parlamentarnih stranaka koju nazivaju "tiranska platforma".

Učesnici su opet nosili makedonske zastave i transparente uglavnom s patriotskim porukama, ali je dio, kako prenose izvještači, bio uperen protiv američkog ambasadora u Skoplju DŽesija Bejlija, od koga se traži da prestane da vrši pritisak na Makedoniju da lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev sa albanskim partijama formira vladu.

Protesti se održavaju u još tridesetak gradova u unutrašnjosti, navode organizatori.

Proteste je početkom pretprošle sedmice počela da organizuje novoformirana Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju" na poziv lidera VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog građanima da odbrane državu od, kako je rekao, redefinisanja u korist Albanaca.

Protestni marševi su počeli pošto Zaev formirao parlamentarnu većinu s tri albanske partije – DUI, Besa i Alijansa za Albance, koje su negirale da njihova platforma bilo čime ruši jedinstvo i suverenitet Makedonije.

Izvor: RTS