latinica  ћирилица
18/03/2017 |  11:40 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

Brčko- Zakon o mladima pruža perspektivu (VIDEO)

U Distriktu Brčko još nije donesen Zakon o mladima koji bi trebalo da bude pravni osnov za poboljšanje položaja, ali i bolje organizovanje života mladih.
Zakon o mladima - Foto: RTRS
Zakon o mladimaFoto: RTRS

Generacije mladih Brčaka prinuđene su na samoincijativno organizovanje. Ipak su dočekali da nacrt Zakon o mladima, napokon uđe u skupštinsku proceduru.

Јedan od mladih Brčaka koji svoj angžman, zbog nepostojanja Zakona o mladima, organizovao putem udruženja građana je i Јevto Ilić. On navodi da više od decenije mladi Brčaci čekaju ovakav zakon koji bi im bio polazna osnova za organizvoanje i rad u ovoj lokalnoj zajednici. 

- U skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama u Brčko distriktu, mladi ljudi se mogu učlaniti i registrovati udruženje građana koje će imati organizacionu sturkturu kao omladinske organizacije, ali to nije u skladu sa Zakonom o mladim, kao što imaju u Republici Srpskoj i FBiH - rekao je Јevto Ilić, iz Udruženja građana EPA. 

U resornom odjeljenju navode da se još 2005. godine pojavila incijativa o donošenju Zakona o mladim, ali je očigledno da nije bilo volje da se i usvoji. 

Srđan Balžić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove distrikta Brčko, smatra da je to dobro zakonsko rješenje, jer će omogućiti stvoranje dobrih temelja i okvira da se počnu rješavati problemi mladih u Brčkom.

Poslanici Skupštine distrikta ističu da će mladi dobiti zakon koji će im omogućiti bolje samoorganizovanje. 

Poslanik Branislav Marković kaže da treba stvoriti povoljnije uslove i klimu za ostanka mladih u ovom gradu.

- Samim tim, mladi će imati mogućnost da se uduružuju, da stvarju veće mogućnosti kako bi sami mogli da kreiraju život u ovom gradu - smatra Marković.

Poslanik Bojan Đokić kaže da taj zakon uređuje pitanje omladinskog organizovanja i rada, kako bi pomogao mladima u njihovoj borbi za svoja prava i ostvarivanje svojih ciljeva u društvu. 

Nakon usvajanja Zakona o mladim u skupštini distrikta, važnu ulogu predstavljaće i Strategija o mladima koja će biti donesena nakon usvajanja zakona.