latinica  ћирилица
18/03/2017 |  12:21 | Autor: RTRS

Kina pozvala SAD da budu hladnokrvne prema Pjongjangu

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Јi zatražio je od SAD da zadrže "hladnokrvnost" usljed tenzija sa Sjevernom Korejom.
Peking (Foto: beijingupdates.com) -
Peking (Foto: beijingupdates.com)

Јi je nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom izjavio da je situacija na Korejskom poluostrvu na "raskrsnici" ali da se ne smije dozvoliti da pređe u sukob.

Tilerson je naveo da su tenzije dostigle opasan nivo, samo dan nakon što su SAD sugerisale da bi mogle izvesti preventivni udar na Sjevernu Koreju.

Sjeverna Koreja radi na razvoju nuklearnih projektila sa mogućim dometom do SAD. Prošle sedmice, Pjongjang je lansirao četiri balistička projektila uprkos zabranama navedenim u rezolucijama UN.

Tilerson je doputovao u Peking u sklopu njegove turneje po istočnoj Aziji.

On je juče u Јužnoj Koreji izjavio da postoji mogućnost da se vojni odgovor SAD nađe kao jedna od opcija ukoliko Sjeverna Koreja zaprijeti američkim ili južnokorejskim snagama.

Američki predsjednik Donald Tram je na TTviteru naveo da se Pjongjang "ponaša veoma loše i da je Kina učila veoma malo da pomogne".

Јi je stao u odbranu kineskog stava, navodeći da su sve strane obavezne da sprovode sankcije UN protiv Pjongjanga, ali i da pokušavaju da uspostave dijalog i pronađu diplomatsko rješenje.

- Nadamo se da će sve strane, uključujući naše prijatelje iz SAD situaciji prići hladne glave i da ćemo doći do mudre odluke - naglasio je Јi.

Izvor: SRNA