latinica  ћирилица
18/03/2017 |  18:45 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

Koliko znamo o izborima u mjesnim zajednicama? (VIDEO)

Izborna nedjelja je sutra pred Banjalučanima i Prijedorčanima. Biraće članove Savjeta mjesnih zajednica. Iako bi mjesna zajednica trebalo da bude poveznica između grada i stanovnika, građani o ovim izborima ne znaju mnogo.
Priječani - Foto: RTRS
PriječaniFoto: RTRS

Članovi savjeta 57 banjalučkih mjesnih zajednica biće izabrani sutra. O njima će odlučiti 189.437 registrovanih birača na 115 biračkih mjesta. Biraće se između 1.026 kandidata, a mjesta ima za njih 407.

Organizovani su i birački odbori, a svaka mjesna zajednica je zasebna izborna jedinica. U Priječanima, najmlađoj banjalučkoj mjesnoj zajednici, ovo su tek drugi izbori. Kandidat Darko Škobić kaže, aktivirao se jer, baš zato što su najmlađi, u Priječanima nedostaje mnogo toga.

- Razlog moje kandidature, kao i kandidature mojih kolega, je taj što hoćemo, znamo i možemo pomoći napretku naše mjesne zajednice - kaže Škobić.

Među kandidatima su i oni koji u trku ulaze bez stranačke podrške. I nezavisni kandidati svjesni su da građani nisu dovoljno uključeni u rad zajednice i da ne znaju svoja prava.

- Građani nisu dovoljno upoznati sa načinima na koje mogu da utiču na odluke vlasti, sa načinima na koje oni, bilo kao pojedinci ili kao grupe građana, mogu da mijenjaju stvari u svojoj lokalnoj zajednici - kaže Aleksandar Gruvić, kandidat Udruženja građana.

Građani podržavaju izbore. Kažu da je mjesna zajednica prva u neposrednom rješavanju problema.

O izboru Savjeta mjesnih zajednica sutra će odlučiti i Prijedorčani. Na izborima u 49 Savjeta i mjesnih zajednica, 581 kandidat boriće se za 307 funkcija.

- Kandidate kao prijedloge za članove savjeta mjesnih zajednica istaklo je sedam političkih partija, 15 udruženja i 13 grupa građana sa 581 kandidatom boriće se za 307 funkcija o kojima će odlučiti 85.682 gražana Prijedora - kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

U oba dana vikenda o Savjetima mjesnih zajednica odlučuje i Trebinje.