latinica  ћирилица
21/03/2017 |  07:44 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Počelo suđenje za zločine u sarajevskom Velikom parku (VIDEO)

Pred Sudom BiH počelo je suđenje za zločine u sarajevskom Velikom parku. Na optuženičkoj klupi - ratni komandant specijalne jedinice MUP-a takozvane Republike BiH Dragan Vikić, ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Јusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Od zarobljavanja na Dobrinji, maltretiranja u stanici policije u Novom Gradu do sprovođenja u Dom policije gdje je bila smještena Vikićeva specijalna jedinica – u optužnici su jasno navedene okolnosti zločina nad osam srpskih vojnika.

Citat iz optužnice: "Uz Vikićevo znanje zarobljenici su sprovedeni u podrum Doma, a zatim u Veliki park, gdje su ih, nakon maltretiranja, optuženi Uzunović i Čovčić s njima poznatim licima, među kojima su bili Nedžad Herenda i Nermin Јusić, ubili pucajući iz vatrenog oružja."

Po Vikićevoj naredbi, a uz znanje Pušine tijela su odvezena na Darivu, bačena u Miljacku, a nakon nekoliko dana polivena benzinom i zapaljena. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo dvojice zarobljenih vojnika, i to u Visokom.

Da je odgovornih za ovaj zločin mnogo više od četiri lica obuhvaćenih optužnicom odavno je jasno. Odbrana ističe da je bila naredba za sprovođenje istrage protiv 18 lica. 

"Šta je s njima bilo, šta je sa baš, baš pravim izvršiocima koji su bili u nadležnosti suda, kod tužioca Filipa Alkoka, on ga je imao, držao ga ovdje, mogao ga je ostaviti u pritvoru i sve bi bilo drugačije, nek on kaže ko mu je naredio da ubije te ljude i da ih skloni", rekao je branilac Dragana Vikića, Fahrija Karkin.

Najčešće pominjano ime koje se nije našlo na optužnici jeste Nedžada Herende, glavnog ekzekutora tajne jedinice Ševe. 

Ne pominju se ni imena potpisnika depeše Јerka Doke i Hasana Efendića koji su srpskoj strani tvrdili da su vojnici pušteni. Za sada tužilaštvo najavljuje ispitivanje oko 80 svjedoka, a odbrana traži primjenu blažeg krivičnog zakona.

"Da se sudi po zakonu koji smatramo da je povoljniji za optužene, a to je bivši krivični zakon SFRЈ", izjavio je branilac Јusufa Pušine, Nikica Gržić.

Suđenje se nastavlja 13-og aprila kada će biti ispitani prvi svjedoci.