latinica  ћирилица
21/03/2017 |  09:14 ⇒ 14:42 | Autor: RTRS

"Moj glas se čuje!"- Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

"Moj glas se čuje!" - ovogodišnji je moto kojim se danas obilježava Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom.
Osobe sa Daunovim sindromom uključiti u redovne životne aktivnosti  (Foto:banjaluka.rs.ba) -
Osobe sa Daunovim sindromom uključiti u redovne životne aktivnosti (Foto:banjaluka.rs.ba)

U Banskom dvoru u Banjaluci, juče je obilježen Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom. Tim povodom priređena je manifestacija pod nazivom "Hvala ti, majko" u kojoj je učestvovalo 50 djece, od kojih je 35 s Daunovim sindromom.

Ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić, koji je naglasio da Grad Banjaluka daje podršku brojnim udruženjima koja se bave porodicom i djecom, kao i onima koja se bave djecom s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju.

- Na jednoj strani, to je podrška koja se ogleda kroz sufinansiranje manifestacija, udruženja ili davanja prostora za rad, a s druge strane je možda i važnija podrška kada se razumiju ljudi i kada osjete da su uključeni u društvo. Poruka današnje manifestacije je i poruka uključenosti, i ovo je potreba da se i djeca s poremećajima u razvoju uključe u kulturni i sportski život i u sve druge manifestacije koje imamo u našem gradu, koliko je god to moguće i u redovni obrazovni sistem – poručio je prvi čovjek Banjaluke.

Željka Perišić Ninković, direktor centra "Dajte nam šansu - Zvjezdice", rekla je kako je ovo tradicionalna manifestacija koja se obilježava već šestu godinu, a ove godine je posvećena majkama.