latinica  ћирилица
21/03/2017 |  13:39 | Autor: RTRS

Zatraženo ukidanje presude Iliji Јuriću

Odbrana Ilije Јurića zatražila je od trećestepenog vijeća Suda BiH da ukine presudu i oslobodi Јurića odgovornosti za ratni zločin u Odžaku, odnosno za silovanje Milice Đekić.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Јurić je drugostepenom presudom Suda BiH osuđen na šest godina zatvora da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane, zajedno sa drugim osobama, silovao Milicu Đekić, a istom presudom oslobođen je optužbi za fizičko maltretiranje.

Јurić je prvostepenom presudom bio oslobođen svih optužbi.

Јurićev branilac Borislav Pisarović rekao je da drugostepeno vijeće nije navelo valjane razloge za ukidanje oslobađajuće presude, već su samo proveli dokaze, prenosi Birn.

"Drugostepeno vijeće propustilo je da svjesno i objektivno procijeni dokaze, što se vidi u odluci koja je zasnovana na svjedočenju Milice Đekić. Postavlja se pitanje zašto se u presudi ne navode i ostali učesnici u kritičnoj noći", naveo je Pisarović.

On tvrdi da je iskaz oštećene Đekić vrlo upitan, netačan i iskonstruisan, pa ne može "proći objektivnu provjeru".

Odbrana se osvrnula na iskaz Ljubice Lešić, koji je pročitan u sudnici. Prema braniocu, taj iskaz je najpouzdaniji jer ona poznaje Јurića i kritične noći ga nije prepoznala.

"Lešićeva nije spomenula prisustvo Јurića ni na jednoj lokaciji na kojoj su bile, dok Đekićeva kaže da je te ljude prepoznala po glasovima", rekao je branilac, ističući da je prvostepeno vijeće dalo valjane razloge i zaključilo da Јurić nije počinio krivično djelo.

Tužilaštvo BiH smatra da izjave odbrane nisu osnovane i bazirane na dokazima.

Tužilac Miroslav Јanjić rekao je da je Đekićeva govorila o silovanju u toku rata i nije tačno da spominje Јurića samo na glavnom pretresu.

"Pet puta je davala izjave i svaki put je tvrdila isto, bez razlika u ključnim činjenicama. Nije tačno da postoje razlike u izjavama Lešićeve i Đekićeve", rekao je tužilac Јanjić.

Trećestepeno vijeće će odluku o žalbi donijeti naknadno.

Izvor: SRNA