latinica  ћирилица
21/03/2017 |  13:56 ⇒ 16:10 | Autor: RTRS

Burna sjednica Parlamenta F BiH-dio hrvatskih poslanika napustio sjednicu

Dio hrvatskih poslanika, osim iz HDZ-a 1990, napustili su današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na čijem dnevnom redu je rezolucija o osudi inicijativa za federalizaciju BiH i entiteta, čiji je predlagač poslanik SDP-a BiH Damir Mašić.
Parlament FBiH (Foto: 6yka.com) -
Parlament FBiH (Foto: 6yka.com)

Rezolucijom se, između ostalog, predlaže da Parlament FBiH osudi kontinuirane tendencije i političke inicijative, bez obzira da li dolaze iznutra ili van BiH, koje za cilj imaju uspostavljanje sistema etno-nacionalne suprimacije koji dugoročno vode do rušenja ustavnog poretka i disolucije BiH.

Napuštanju zasjedanja, prethodila je burna rasprava u kojoj su se hrvatski poslanici pozivali na Dejtonski mirovni sporazum, načela EU i deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora.

Poslanik SDA Salmir Kaplan rekao je da nije nacionalista, ali da, kako kaže, ne može da sluša neke stvari poput toga da su Hrvati promoteri evropskih vrijednosti.

"Ispade da su Hrvati zabranjeni narod. Јa znam šta je progon. Mene su protjerali Hrvati i zapalili mi kuću. Sedam godina nisam mogao da se vratim u Stolac zbog Hrvata, onih koji su osuđeni u Hagu na 111 godina zatvora", kaže Kaplan.

On je naveo da je sada u Stocu, kako kaže, 100 puta gore nego u NDH, tvrdeći da Hrvati u toj lokalnoj zajednici preskaču bošnjačke kuće i mahale kada uvode vodu i javnu rasvjetu.

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH Јozo Bagarić osvrnuo se na raspravu o rezoluciji na sjednici od 15. februara, navodeći da je "to bio udar na demokratiju, na Evropski parlament, Ustav i Hrvate, jer su pozivane institucije na obustavu svih oblika djelovanja koji potiču "podjelu" BiH.

"A pitam se, zar to nije već viđeno, zar to nije recidiv prošlosti? Znači li to ultimatum i Evropi, međunarodnoj zajednici, postavljen s vjerom da će se uz pomoć OHR-a ponoviti Alijansa, smijeniti hrvatske dužnosnike i na njihova mjesta postaviti “Hrvate po zanimanuju“, poslati tenkove kao one na "Hercegovačku banku", potom primjenti novu metodu, izabrati hrvatskog člana predsjedništva, kao 2006. i 2010. ponoviti platformu, formirati vlast s hrvatskim izdajicama, iživljavati se na hrvatskim braniocima. Čemu zastrašivanje, čemu prijetnje? Ovo je, ipak, demokratija", rekao je Bagarić.

Izvor: SRNA/Avaz