latinica  ћирилица
21/03/2017 |  15:08 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Šamac: Obilježen Međunarodni dan lica s Daunovim sindromom (VIDEO)

Međunarodni dan lica s Daunovim sindromom u Šamcu je obilježen šetnjom djece i njihovih roditelja i posjetom lokalnoj upravi.
Šamac - Međunarodni dan lica s Daunovim sindromom - Foto: RTRS
Šamac - Međunarodni dan lica s Daunovim sindromomFoto: RTRS

Obilježavanje ovog datuma organizovalo je Udruženje za pomoć licima s posebnim potrebama u cilju podizanja svijesti i razumijevanja društva za djecu s Daunovim sindromom.

Јovana Tešić je jedna od tri djevojčice s Daunovim sindromom koja pohađa inkluzivnu nastavu u osnovnoj školi. Slobodno vrijeme provodi u dnevnom centru Udruženja za pomoć licima s posebnim potrebama."

Volim ići u školu. Lijepo mi je. Tolika mi je duša, krenula bih plakat, suze samo što nisu krenule", kaže Јovana.

U Udruženju za pomoć licima s posebnim potrebama kažu da su ciljevi obilježavanja 21. marta buđenje svijesti i razumijevanja, te podrška društvene zajednice, kako bi se poštovala prava lica s Daunovim sindromom i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvalitet života. 

"Najvažnije za našu djecu su potrebe za logopedom i defektologom. U Šamcu trenutno ne možemo da ostvarimo to i zato našu djecu vodimo u druge gradove i ja se nadam da će u skorije vrijeme i to biti riješeno", izjavio je Stanislav Milovanović iz Udruženja za pomoć licima s posebnim potrebama Šamac.

"O ovoj djeci, ja ne želim da govorim o djeci kao da su bolesna, ni u kom slučaju, to su djeca sa posebnim potrebama i djeca kojih treba da se sjetimo ne samo 21.marta nego da ih se sjećamo cijele godine i damo svoj doprinos, skromno, koliko svaki pojedinac može", naglasio je načelnik opštine Šamac Đorđe Miličević.

Opština Šamac je ove godine u budžetu predvidjela 4 hiljade maraka za sufinansiranje rada Dnevnog centra za djecu s posebnim potrebama. Najavaljena je i pomoć opštine Udruženju pri angažovanju stručnig lica za svakodnevni rad sa djecom.

Kotor Varoš: Obilježen Dan osoba sa Daunovim sindromom 

Mališani iz Centra za porodicu "Kuća radosti" i njihovi vaspitači organizovali su šetnju gradskom ulicom u šarenim čarapama povodom Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom.

Diplomirani socijalni radnik Sanela Mikić rekla je da u Centru za porodicu "Kuća radosti" imaju pet mališana sa Daunovim sindromom, a današnjom šarenom šetnjom žele da šire ljubav i ukažu sugrađanima sa probleme onih porodica koje imaju djecu sa poteškoćama u razvoju.

Mikićeva je istakla da Centar za porodicu "Kuća radosti" okuplja djecu sa govorno-jezičkim smetnjama sa područja opštine, te da kompletan kadar u ovoj ustanovi volontira.

Porukama drugarstva i ljubavi na Gradskom trgu mališani su ukazali na značaj različitosti djece sa Daunovim sindromom, kojima treba posvetiti posebnu pažnju i šansu, jer oni zaista mogu mnogo.

Iz "Kuće radosti" su poručili da je današnji dan prilika da se ukaže javnosti da postoje osobe sa specifičnim potrebama na koje treba da se obrati pažnja sa nivoa svih institucija.

Izvor: RTRS, SRNA