latinica  ћирилица
21/03/2017 |  15:50 ⇒ 17:05 | Autor: RTRS

Novi sastanak organizacionih jedinica Šuma Srpske: Izbor reprezentativnog sindikata (VIDEO)

Novi sastanak organizacionih jedinica Šuma Srpske u Tesliću radi inicijative o utvrđivanju reprezentativnog sindikata ovog javnog preduzeća.
Šume Srpske - sastanak - Foto: RTRS
Šume Srpske - sastanakFoto: RTRS

Dok protivnici ove inicijative tvrde da je njihov pregovarač Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira koji vodi Vlado Pavlović, direktor Šuma Srpske Risto Marić kaže da među 46 sindikalnih organizacija tek treba da se utvrdi ko ima reprezentativnost i ko može da pregovara s upravom.

Dva puta u deset dana uprava Šuma Srpske okupila je rukovodstva šumskih gazdinstava i sindikata. Žele, kažu, da im pomognu da se sindikalno organizuju u skladu sa zakonom, a sve je posljedica inspekcijske kontrole, koja je utvrdila da Šume Srpske nemaju reprezentativan sindikat, pa tako ni relevantnog pregovarača. Zbog toga je i kolektivni ugovor na čekanju.

"Ništa novo neće biti, sve sindikalne organizacije će da ostanu kao dosad ali će oni da izvrše izbor unutar svojih organizacija i da formiraju tijelo na nivou preduzeća koje će biti reprezentativno i moći će da pregovara kada je u pitanju kolektivni ugovor ,ništa drugo", dodao je Marić.

U Tesliću su se okupili predstavnici 16 organizacionih jedinica u Šumama, svi koji nisu bili na prvom sastanku u Han Pijesku. Pred kamere niko ne želi. Ranije je aktuelni predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Vlado Pavlović optužio direktora Šuma Srpske da ovakvim činom osniva svoj sindikat. Oni koji ga podržavaju kažu da je sastanak nepotreban i da mu je cilj da razbije i oslabi sindikat .

"Pa svakom od nas je jasno da poslodavci vole da imaju ljude s kojima mogu dogovarati mnoge poslove koje vjerovatno nisu od interesa radnika i radničkih prava, možemo samo naslućivati, ali vidjećemo". izjavio je predsjednik Sindikalnog odbora ŠG "Borja" Teslić Dušan Marković.

Borba za reprezentativnost je i borba za sindikalni novac koji se trenutno dobrim dijelom sliva i na račun granskog sindikata .U slučaju da bude izabran novi reprezentativni sindikat veći dio tog kolača tražio bi na svoj račun. Dok uprava tvrdi da se neće miješati u izbor reprezentativnog sindikata, oni koji smatraju da imaju reprezentativnost kažu da uprava sve radi s namjerom da na čelo sindikata postavi podobnog sindikalca.