latinica  ћирилица
21/03/2017 |  16:09 ⇒ 22/03/2017 | 07:54 | Autor: RTRS

FBiH: Usvojena Rezolucija o osudi inicijative za federalizaciju; HDZ: Ovako više ne ide

Hoće li SDP-ova Rezolucija o osudi inicijative za federalizaciju države, koja je danas bez prisustva hrvatskih poslanika usvojena u Predstavničkom domu Federacije BiH razoriti federalnu koaliciju?
Parlament FBiH (Foto: 6yka.com) -
Parlament FBiH (Foto: 6yka.com)

SDA se jasno opredijelila za osudu svakog pokušaja etnoteritorijalne podjele Federacije BiH, dok je za HDZ danas usvojena rezolucija atak na dekomratiju, rezoluciju Evropskog parlamenta, Ustav BiH, te protiv Hrvata. Јasno je, Hrvati su preglasani jer bez predstavnika klubova HNS - HDZ BiH i HDZ-a 1990 , jednoglasno, sa 70 glasova "za" Rezolucija je usvojena!

Kulminiralo je nakon što je iz kluba HNS – HDZ BiH rezolucija ocijenjena kao prijetnja Hrvatima, ultimatum svim institucijama, Evropi i međunarodnoj zajednici i namjera da se kao 2001. obnovi Alijansa, smijeni hrvatski član Predsjedništva i drugi zvaničnici i postave, kako rekoše, Hrvati po zanimanju i pošalju tenkovi, kao na hercegovačku  banku.

"Čini mi se da ćemo se vratiti, ko je gdje i u kom žbunu čučao i ko je koga gledao preko nišana", rekao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

"Evidentno je u kom grmu leži zec. Drago mi je da je zec istrčao i javnosti rekao šta je sporno. Rezolucijom ne želimo da dijelimo zemlju, a oni su kontra toga", naglasio je poslanik SDP BiH u Predstavničkom domu FBiH Damir Mašić.

Koalicija SDA i HDZ BiH očigledni brak iz računa. Odnosi komplikovani, ali bar za SDA namjere jasne, sačuvati vlast.

"Što se nas tiče, ne bi trebalo. Na istim pozicijama i daljećemo tražiti saradnju sa HDZ-om po drugim pitanjima", izjavio je šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović.

Iz HDZ-a poručuju - ovako više ne ide.

"U neredu žele da nešto ušićare ili da ostvare svoje ratne ciljeve", tvrdi predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Poen za opozicioni SDP, ali utakmica još nije završena. Danas likuju.

"Ako je BiH država koja će ih podijeliti na način da su jedni za, a drugi protiv, bolje da su se podijelili danas. Neće, zajednički interes su im finasije", dodao je poslanik SDP BiH u Predstavničkom domu FBiH Damir Mašić.

Strah od kontinuirane tendencija podjele s jedne, bošnjačke, odnosno tendencija dominacije sa hrvatske strane i jeste slika Federacije BiH. Od 90-tih vezanih zastava ostao je samo čvor zamršen u Vašingtonu!