latinica  ћирилица
21/03/2017 |  18:29 | Autor: RTRS

Austrija: Podrška ideji da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU

Austrijski predsjednik Aleksander Van den Belen je tokom susreta sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem u Beču rekao da Austrija zagovara ideju da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije, te da je to jedan od ciljeva spoljne politike te zemlje.
Beč - Foto: Novosti.rs
BečFoto: Novosti.rs

Na sastanku je potvrđen visok stepen saradnje u bilateralnim odnosima između BiH i Austrije, saopšteno je iz Savjeta ministra BiH.

Van den Belen i Zvizdić su se saglasili da su politički odnosi između dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja, kao i da je BiH mjesto u EU.

Zvizdić je upoznao Van den Belena o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i o napretku koji je zemlja ostvarila u ispunjavanju ciljeva na putu ka EU i NATO-u.

U saopštenju je navedeno da je Zvizdić austrijskog predsjednika upoznao i o nedavno održanom sastanku premijera zapadnog Balkana i projektima koji će biti predloženi na samitu u Trstu.

Predsjedavajući Savjeta minitara rekao je da se BiH nada podršci Austrije u daljem procesu evropskih i NATO integracija i jačanja veza sa EU.

Predsjednik Austrije izrazio je punu podršku evroatlantskim i evropskim aspiracijama BiH i nastavku reformi u svim oblastima.

Sastanku su prisustvovali ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

Izvor: Srna