latinica  ћирилица
21/03/2017 |  19:05 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Kakve veze ima Sanski Most sa Galipoljskom bitkom? (VIDEO)

U Sanskom mostu obilježena je 102. godišnjica Galipoljske bitke u Turskoj.
Sanski Most - obilježavanje Galipoljske bitke - Foto: RTRS
Sanski Most - obilježavanje Galipoljske bitkeFoto: RTRS

Svečana ceremonija otvorila je pitanje - zašto se u BiH obilježava turska bitka iz Prvog svjetskog rata, pogotovo ako se zna na čijoj strani je bilo Otomansko carstvo.

102. godišnjica Galipoljske bitke obilježena je  u Kamnegradu kod Sanskog Mosta, a glavni organizator bila je turska ambasada u BiHa.

Otkud obilježavanje Galipoljske bitke u Sanskom mostu? Lokalni odbornici imaju svoje tumačenje.

Zaista to je jedna od najznačajnijih bitaka, posebno za Tursku, turski narod, ali za Bosnu i Hercegovinu zbog učešća velikog broja Bošnjaka, naroda sa ovog prostora", istakla je odbornica SDA u SO Sanski Most Zinajda Hadžić. 

Međutim postoje i drugi odgovori. Јedan obilježavanje godišnjice Galipoljske bitke povezuje sa otomansnkom imperijom i osvajačima turskog carstva. 

"Ovdje je poslednja tačka osvajanja Sultan Mehmtea Fatiha, u osvajanju Bosne bila je zadnja tačka Kamenegrad", naglasio je animator kulture i koordinator obilježavanja Galipoljske bitke u Sanksom Mostu  Amir Talić.

Sa istorijskog stanovišta, Galipoljska bitka ima i drugi karakter. Turci su se u Prvom svjetskom ratu borili na strani Austrougarske i Njemačke. Konkretno, Galipoljska je bila bitka protiv sila Antante, predvođenih Britancima.

"Ta bitka je važna i zbog toga odnosno i taj vremenski period poznat je po tome što su Uleme, odnosno vjerski prvaci, proglasili DŽihad odnosno sveti rat protiv nevjernika", rekao je  istoričar iz Prijedora Јovo Zorić.

I ovogodišnje obilježavanje godišnjice Galipoljske bitke, podržale su i vlasti Sanskog Mosta. Kako prenose mediji sadašnji načelnik Faris Hasanbegović poslao je jasnu poruku: 

"Sanski Most je domaćin obilježavanja, ne samo godišnjice jedne od najvećih pobjeda u Prvom svjetskom ratu, već i obilježavanja jubileja zajedništva i simbioze turskog i bosanskog političkog, ekonomskog, društvenog i kulturnog identiteta". 

A dok bošnjačke vlasti obilježavaju godišnjicu jedne od pobjeda Turske imperije građani Sanskog Mosta tvrde, da o tome ne znaju mnogo.

Bošnjačke vlasti Sanskog Mosta Gališpoljsku bitku obilježavaju po treći put. Ikao ova bitka u istoriji zapadne civilazije predstavlja simbol velikog i uzaluzdnog stradanja. Za BiH, koja, bar deklarativno, njeguje antifašističke tekovine, simbolika bitke turske pomognute njemčakim snagama, mnogo je veća.