latinica  ћирилица
22/03/2017 |  08:52 ⇒ 18:39 | Autor: RTRS

Pao izvještaj o radu Vlade F BiH: Opozicija traži ostavku Novalića

Opozicija u federalnom parlamentu, predvođena SDP-om, zatražila je danas ostavku premijera Vlade F BiH Fadila Novalića.
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiHFoto: klix.ba

Tome je predhodilo glasanje o Izvještaju o radu Vlade FBiH za prošlu godinu, koji nije dobio podršku, budući da je za njega glasalo 47 poslanika, što nije natpolovična većina.

Јedan poslanik je bio protiv, a 31 suzdržan. Vladin izvještaj o radu podržali su poslanici SDA, HDZ-a BiH, poslanici SBB-a bili su dijelom za, a dijelom suzdržani, dok su protiv glasalo poslanici DF-a i SDP-a.

U sali Parlamenta se nakon objave rezultata glasno govorilo: “Pala Vlada!“.

Federalni premijer Fadil Novalić nije se očitovao o zahtjevima SDP-a za ostavku, niti je davao izjave medijima.

Šef Kluba HDZ-a BiH Јozo Bagarić izrazio je nezadovoljstvo što nije izglasan izvještaj o radu Vlade za prošlu godinu.

On je napomenuo da se to desilo jer niz poslanika iz SDA i SBB-a nije bilo na sjednici. Na upit, šta misli o mogućem izglasavanju nepovjerenja Vladi, kazao je “bilo je izglasavanja i nepovjerenja Vladi platforme, pa se ništa nije desilo“.

Šef Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović rekao je da je pravo opozicije da traži ostavku premijera, ali da vladajuće stranke čvrsto stoje iza Vlade.

Nedolazak nekoliko poslanika parlamentarne većine dovodi se u vezu sa izjašnjavanjem o Zakonu o PIO i izmjenama Zakona o radu, koji su važni reformski zakoni.

Nakon što se premijer FBiH Fadil Novalić nije želio obratiti poslanicima, kako bi obrazložio program rada Vlade FBiH za prošlu godinu, na njega se javno obrušio poslanik DF-a DŽevad Adžem.

"Vi ste jedna marioneta. Suština je da nas premijer ubjeđuju da živimo život prosperiteta. Ali to nije na terenu. Premijer FBiH kaže da spadamo u najnezaduženiju zemlju, što nije tačno. Program rada su sabrana djela nerada ove Vlade", rekao je Adžem.

Iako je bila najavljena tematska sjednica o iseljavanju stanovništva, federalni parlament je odlučio da danas nastavi ranije prekinuto zasjedanje.

Poslanik SDP-a BiH Enver Bijedić predložio je danas Parlamentu FBiH da se izjasni o trasi puta Beograd-Sarajevo, ali predložena inicijativa nije dobila potrebnu većinu.

Bijedić, koji je ranije obavljao funkciju ministra saobraćaja u Vladi F BiH, predlagao je trasu Beograd-Bijeljina-Brčko-Tuzla-Sarajevo, ali je prijedlog odbačen uz obrazloženje da se o budućoj dionici moraju izjasniti i Vlade Srbije i Republike Srpske.

Izvor: Agencije