latinica  ћирилица
22/03/2017 |  17:47 ⇒ 19:18 | Autor: RTRS

Novalić tvrdi- Ne može se raditi bez odgovorne parlamentarne većine

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić smatra da današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH dokazuje da ni najbolja vlada ne može raditi svoj posao bez odgovorne parlamentarne većine.

Novalić je ocijenio kao neprihvatljivu situaciju u kojoj je odbijen izvještaj o radu Vlade, čije bi usvajanje trebalo da bude puka formalnost, zbog toga što sjednici nije prisustvovalo 12 poslanika vladajuće koalicije.

Komentarišući činjenicu da na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije bilo dovoljno glasova za usvajanje prošlogodišnjeg izvještaja o radu Vlade, Novalić je rekao da ne prihvata objašnjenja pojedinaca da nisu adekvatno obaviješteni o nastavku redovne sjednice.

Novalić je u izjavi federalnim medijima podsjetio da je za danas zakazana i tematska sjednica o važnom problemu iseljavanja stanovništva i da bi u radu o toj temi trebalo da učestvuju svi poslanici bez izuzetka.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić izjavio je da neusvajanje ivještaja o radu Vlade za prošlu godinu ne znači da joj je izglasano nepovjerenje.

Umjesto tematske sjednice o iseljavanju, Mušić je odlučio da bude nastavljena 19. redovna sjednica koja je prekinuta prošle sedmice.

Na pitanje novinara zašto je insistirao na izjašnjavanju o izvještaju Vlade, odgovorio je da mu je to poslovnička dužnost.

Šef Kluba HDZ-a BiH Јozo Bagarić izrazio je nezadovoljstvo što nije izglasan izvještaj o radu Vlade za prošlu godinu.

Bagarić je istakao da se to dogodilo jer određeni broj poslanika iz SDA i SBB-a nije bio na sjednici.

Šef Kluba SDP-a Elvir Karajbić rekao je da će njegov klub tražiti izjašnjavanje od premijera Novalića i od Vlade o tome hoće li podnijeti ostavku, ocjenjujući da bi to bio moralan čin, budući da Parlament nije podržao rad Vlade.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH nije usvojen izvještaj o radu Vlade za prošlu godinu.

Vladin izvještaj o radu podržali su poslanici SDA, HDZ-a BiH, neki poslanici SBB-a bili su "za", a neki uzdržani, dok su protiv bili poslanici DF-a i SDP-a, nakon čega je ocijenjeno da je federalna koalicija u ozbiljnoj krizi.

Izvor: Srna