latinica  ћирилица
22/03/2017 |  19:10 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Zloupotrebe u procesu izbora članova Konkurencijskog vijeća BiH (VIDEO)

Kako institucije na nivou BiH funkcionišu, upozoreno je u pismu, koje je stiglo na našu adresu. Ukazuje se na zloupotrebe u procesu izbora članova Konkurencijskog vijeća BiH, koje imenuje Savjet ministara.
Konkurencijsko vijeće - pismo RTRS-u - Foto: RTRS
Konkurencijsko vijeće - pismo RTRS-uFoto: RTRS

Riječ je o konkursu, čija je procedura u završnoj fazi. Kao krivac, pod čijim instrukcijama se ovo dešava, označen je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiHMirko Šarović. On demantuje te navode.

"Nemam saznanja, ako Vi imate eventualno neka saznanja, možete ih podijeliti sa mnom, ali danas nijedno imenovanje nije bilo na dnevnom redu Savjeta ministara BiH", izjavio je Šarović.

A saznanja su da je u Konkursu za izbor i imenovanje tri člana Konkurencijskog vijeća BiH prekršeno nekoliko članova Zakona o konkurenciji.

Vijeće čini šest članova koji se imenuju na mandat od šest godina, sa mogućnošću još jednog ponovnog izbora. Ovdje Komisija, tvrdi naš izvor, postupa suprotno zakonu.

"Komisija za sprovođenje konkursne procedure, koju je imenovao Savjet ministara, prihvatila je da razmatra prijavu kandidata, koji je do sada već proveo dva mandata kao član Konkurencijskog vijeća (Stjepo Pranjić). Bez obzira na dalji tok postupka, Komisija je samim razmatranjem prijave postupila suprotno odredbama Zakona o konkurenciji", navodi se u pismu.

Prilikom ocjene najuspješnijeg kandidata iz srpskog naroda, još jednom je prekršen zakon. Kao kompetentan ocijenjen je profesor fizičkog faspitanja, koji, prema tvrdnjama našeg izvora, nije relevantan za tu poziciju.

"Osoba, koju Komisija predlaže i koju ministar očigledno namjerava da imenuje, do sada se nije pokazala kao stručnjak u bilo kojoj oblasti. Ko će onda sutra da ocjenjuje konkurentsko ponašanje moćnih preduzeća na tržištu BiH? Ili zapravo politički moćnici upravo i žele tako kompetentne osobe na takvim pozicijama da bi bilo lakše manipulisati njima? Ministru Šaroviću ne bi bilo prvi put da svojom pozicijom utiče na imenovanje profesora fizičkog na mjesta koja nemaju veze sa tom strukom", stoji u pismu koje je proslijeđeno RTRS-u.

Na ove tvrdnje, ministar Šarović nema konkretan odgovor. Poručuje da je stručna sprema regulisana zakonom.

"Ne bih komentarisao, svi su ravnopravni u kandidovanju u tom procesu. Za ovo pitanje je nadležna Komisija, koja je formirana od Saveta ministara BiH, zatražila je svojevremeno mišljenje od Ministarstva pravde po ovom pitanju. U skladu s tim, Komisija je radila, završila posao i ona je ta koja svoj predlog dostavlja Savjetu ministara BiH", navodi Šarović.

Konkurencijski savjet ima isključivo ovlašćenje u odlučivanju o postojanju zabranjenog konkurencijskog djelovanja na tržištu BiH, zbog čega su njegov rad i politika od izuzetnog značaja za stvaranje i jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH.

Može li o tome, između ostalih, odlučivati profesor fizičkog vaspitanja?