latinica  ћирилица
22/03/2017 |  19:17 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Članovi kolegijuma oba doma PS BiH - uprkos političkim teškoćama idemo ka NATO

Institucije BiH, uprkos složenoj političkoj situaciji i otežanom djelovanju, rade na ispunjavanju uslova za članstvo u EU i NATO, što su dva ključna spoljnopolitička cilja zemlje, istakli su članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH tokom susreta sa predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a Paolom Alijem.
Članovi Parlamenta (foto:parlament.ba) -
Članovi Parlamenta (foto:parlament.ba)

Ali je zahvalio predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine BiH Šefiku DŽaferoviću i Bariši Čolaku, članovima Kolegijuma Predstavničkog doma Borjani Krišto i Mladenu Bosić te članu Kolegijuma Doma naroda Safetu Softiću za uspješnu suorganizaciju 94. "Rouz-Rot" seminara u Sarajevu.

On je ocijenio da taj seminar predstavlja dobru priliku da se otvoreno razgovara o političkim problemima i pitanjima bezbjednosti u regionu zapadnog Balkana, te daje značajan doprinos produbljivanju partnerskih odnosa BiH i NATO-a, saopšteno je iz Parlaementarne skupštine BiH.

Ali je pohvalio aktivnost i doprinos Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u radu Parlamentarne skupštine NATO-a, i naglasio da parlamentarci zemalja članica ovog saveza snažno podržavaju proces evroatlantskih integracija BiH i smatraju da taj proces ne može biti završen i okonačan ukoliko ne obuhvati zemlje zapadnog Balkana.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a izrazio je spremnost te organizacije da pomogne i podrži institucije BiH u sprovođenju reformi i naporima da se ubrza put integracija u EU i NATO.

Članovi kolegijuma oba doma podsjetili su i na činjenicu da je Predsjedništvo BiH usvojilo "Pregled odbrane", te da se provode aktivnosti na knjiženju perspektivne vojne imovine, čime se, kako su rekli, ispunjavaju uslovi za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Naglašavajući značaj aktiviranja MAP-a za BiH, članovi rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH izrazili su i spremnost institucija BiH, da zajedno sa partnerima iz NATO-a, nastave da učestvuju u misijama očuvanja mira, kao i da rade na suzbijanju globalnih problema radikalnog ekstremizma, terorizma i migrantske krize.

Sastanku članova kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH sa Alijem prisustvovao je i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Nikola Lovrinović.