latinica  ћирилица
23/03/2017 |  16:04 | Autor: RTRS

Milićević: U FBiH više nema neoporezivih primanja

Federalni ministar finansija Јelka Milićević izjavila je danas da u Federaciji BiH više nema neoporezivih primanja.
Јelka Milićević - Foto: Screenshot/YouTube
Јelka MilićevićFoto: Screenshot/YouTube

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Mostaru usvojen je Prednacrt zakona o doprinosima i Prednacrt zakona o porezu na dohodak.

Milićevićeva je na konferenciji za novinare rekla da je novost, kada je riječ o zakonu o porezu na dohodak, da se proširuje osnovica, te da je takvo zakonsko rješenje i u bližem i u daljem okruženju.

"Sve što se prima kao naknada radniku je oporezivo", rekla je Milićevićeva.

Ona je objasnila da će kod poreza na dohodak postojati tri stope. Prva je nulta i u nju spadaju plate do 700 KM, druga je stopa od 10 odsto i ona će obuhvatiti plate od 700 do 1.500 KM, dok će se neto plate veće od 1.500 KM oporezivati 20 odsto.

Milićevićeva je navela da je želja Vlade bila da se navedenim zakonskim rješenjima stvori poslovno okruženje i isti pristup za sve poslodavce na tržištu Federacije, te da se stvori harmonizacija zakonskih rješenja s Republikom Srpskom.

"Opredijelili smo se da podržimo stopu od 33 odsto i da toliko proširimo osnovicu koja će donijeti toliko prihoda koliko imaju i sada vanbudžetski fondovi. Osnovni princip bio je da se smanje doprinosi na bruto plate koji su po sadašnjem zakonu bili 41,5 odsto", rekla je federalni ministar finansija.

Na pitanje da li su zakoni usaglašeni sa poslodavcima i sindikatima Milićevićeva je istakla da poslodavci imaju svoje interese, a da sindikati nisu ni iznijeli nikakav konkretan prijedlog.

Izvor: Srna