latinica  ћирилица
24/03/2017 |  07:34 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Zajednička komisija: Nema saglasnosti o rezultatima referenduma (VIDEO)

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske - bez saglasnosti o konstatovanju rezultata referenduma o Danu Republike.
Sjednica Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike SrpskeFoto: SRNA

Saglasnosti nema ni o bošnjačkom zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde, po tužbi protiv Srbije. Ponovo je buru izazvala i rasprava o jeziku bošnjačkog naroda.

Pet članova Komisije glasalo je protiv upućivanja ovih akata na odlučivanje u Ustavni sud Republike Srpske. Dok su glasovi bošnjačkih članova Zajedničke komisije Senada Bratića i Muje Hadžiomerovića bili -Za-.

“Nismo se mogli jednostavno razumijeti sve tačke zaključaka, a bilo ih je 12, ili 13 čini mi se bile su jednostavno kontradiktorne jedna sa drugom”, rekao je Mujo Hadžiomerović šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda i član Zajedničke komisije.

U obrazloženju o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o usvajanju informacije o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije, između ostalog, navedeno je da Narodna skupština negira genocid i na taj način vrijeđa vitalni i nacionalni interes Bošnjaka. Upravo ovo obrazloženje izazvalo je najburnija reagovanja.

Potpredsjednik parlamenta, Nenad Sevandić ovo obrazloženje smatra nedopustivim i netačnim.

“Zamoliću predstavnike Bošnjaka da Vijeće naroda i NSRS ne zloupotrebljava radi dizanja tenzija i remećenje međunacionalnih odnosa u Republici Srpskoj”, izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

“Upravo ovo je izazvalo najveću polemiku i oduzelo najviše vremena i zbog toga nije bilo saglsnosti i nismo ništa dogovorili”, dodao je i član Zajedničke komisije Vojislav Gligić..

Kako nije bilo saglasnosti, akti će biti upućeni Vijeću za zaštitu nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske. Današnjoj sjednici su, prvi put od osnivanja ove komisije, prisustvovali i novinari.