latinica  ћирилица
24/03/2017 |  07:45 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Prnjavor obilježio Dan opštine (FOTO/VIDEO)

Dan opštine Prnjavor ustanovljen je kao sjećanje na 24. mart 1992., kada su jedinice Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane zauzele položaje na Motajici, i spriječile prodor neprijateljskih formacija iz pravca Dervente.
Vučijak Prnjavor parastos za 626 poginulih boraca - Foto: RTRS
Vučijak Prnjavor parastos za 626 poginulih boracaFoto: RTRS

Tih dana, i 626 poginulih srpskih boraca, prisjetili su se njihovi saborci i porodice.

Borci iz Prnjavora bili su na mnogim ratištima s jednim ciljem- odbraniti svoje porodice. Toga su se držali i sinovi Pere Rudonjića, koji su dali život za slobodu.

"Јedan je na Bijelom Brdu, a jedan u Derventi kad je bila eksplozija u magacinu, Bio je aktivni oficir. Tu sam uvijek u crkvi, na groblju", kaže Pero Rudonjić iz Prnjavora, otac dva poginula borca.

Ovim datumom Prnjavor obilježava izlazak srpske vojske na Motajicu, kada je od ratnih dejstava zaštićen ne samo Prnjavor nego i cijela Krajina.

Parastos za 626 poginula borca

Parastosi su služeni u Šibovskoj i na Vučijaku,u spomen- crkvi gdje su uklesana imena svih stradalnika.

"Danas jeste svečanost za opštinu Prnjavor ali istovremeno i tužan dan s obzirom da isti vuče svoje porijeklo iz vremena rata, ali opština Prnjavor je ponosna na svoje borce, ponosna na sve ljude što su učinili za nas, za našu budućnost", izjavio je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

 Boljoj budućnosti nadaju se i građani Prnjavora. Znaju prednosti, ali i potrebe ove lokalne zajednice.

“Trebalo bi sada da bude nešto bolje, pomaci se neki osjete, ali Bože moj, to ćemo da vidimo. Nedostaje proizvodnja, to je temelj opstanka, temelj prihoda. Treba nekih firmi da se omladina može zapošljavati i da ima više radnika i da penzioneri bolje žive”, smatraju stanovnici Pravora.

Mišljenje građana dijeli i načelnik. Kaže, može i mora bolje.

“Građani uvijek očekuju više prije svega nova radna mjesta, infrastrukturne projekte, zajedno sa Vladom Republike Srpske mi smo spremni da odgovorimo ovim izazovima. Moram reći da je najveći razvojni projekat gradnja auto-puta i ona stvara razvojnu šansu opštine Prnjavor za narednih 50 godina”, smatra Darko Tomaš.

Povodom Dana opštine u Prnjavor su pristigle brojne delegacije. Među njima i bratskih opština Boleslaveca iz Poljske, Sežane iz Slovenije i Boskovice iz Češke.