latinica  ћирилица
24/03/2017 |  08:11 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

Počeli "Čučkovi književni susreti"

Učenici Osnovne škole u Han Pijesku priredbom pod naslovom "Mrsna pernica" i pjesnik Slobodanka Nikšić simbolično su otvorili manifestaciju "Čučkovi književni susreti".
Han Pijesak - Foto: RTRS
Han PijesakFoto: RTRS

"Prema tradiciji, prvi dan susreta je posvećen djeci, pa je danas u Domu kulture održana priredba `Mrsna pernica`, učenika nižih razreda Osnovne škole `Milan Ilić - Čiča Šumadijski`, u kojoj je uživalo više od 100 djece i isto toliko roditelja", rekla je Srni direktor Narodne bibliteke "Branko Čučak" Han Pijesak Ozrenka Đurić Radulović.

Ona je dodala da je specijalna gošća ovog programa pjesnik Slobodanka Boba Nikšić iz Bačke Palanke.

Za Nikšićevu je prvo gostovanje u Han Pijesku bio divan doživljaj u kome su je oduševila djeca, mali glimci, recitatori i pjesnici.

Direktor Osnovne škole u Han Pijesku Dragi Narandžić rekao je da je ponosan na svoje učenike koji su napisali mnogo dobrih literarnih i likovnih radova posvećenih književniku Branku Čučku, koji je djetinjstvo, ranu mladost i svoje posljednje godine proveo u ovom gradiću.

On je uvjeren da se ovakvim programima u saradnji sa bibliotekom kod djece razvija ljubav prema književnosti i da su đaci doprinijeli uspješnosti ove manifestacije.

Za najbolji literarni rad žiri je odabrao "Priču o Branku Čučku" učenice trećeg razreda Kristine Golijan.

Najbolju pjesmu na ovom konkursu o Branku Čučku napisala je učenica trećeg razreda Milica Kosorić, a najbolji crtež "Portret Branka Čučka" naslikala je Iva Ećimović, učenica četvrtog razreda Osnovne škole u Han Pijesku.

Centralna svečanost biće održana sutra u Han Pijesku.

Organizator manifestacije je Narodna biblioteka "Branko Čučak", a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Skupština opštine Han Pijesak.

Manifestacija se devetu godinu organizuje u čast književnika Branka Čučka, čija je poezija uvrštena je u više antologija, a njegova književna djela prevođena su na više svjetskih jezika.

Branko Čučak rođen je u Sarajevu 1948. godine. Umro je u Istočnom Sarajevu 2008. godine, a sahranjen je na Han Pijesku.

Izvor: SRNA