latinica  ћирилица
24/03/2017 |  10:00 ⇒ 16:23 | Autor: RTRS

Јazdgerdi: Ploča u Јasenovcu vrijeđa preživjele u Holokaustu

Američki izaslanik za pitanja holokausta Tom Јazdgerdi izjavio je da preživjele u Holokaustu i njihove porodice vrijeđa spomen-ploča /hrvatskim vojnicima poginulim u ratu devedesetih godina prošlog vijeka/ postavljena u Јasenovcu, na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni!".
Јasenovac   (foto: Sputnik/ Nenad Zorić) -
Јasenovac (foto: Sputnik/ Nenad Zorić)

"Hrvatska Vlada je osnovala komisiju /Savjet za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima/ i nadamo se da će se ona pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima jer mi dijelimo demokratske vrijednosti sa Hrvatskom. Teško je, pogotovo preživjelim u holokaustu, gledati te simbole", naglasio je Јazdgerdi.

On je dodao da se Međunarodna asocijacija za sjećanje na holokaust trudi da se o tim mračnim periodima uči u školama na odgovarajući način, prenose hrvatski mediji.

"Ako o tome ne budemo učili našu djecu, kako će biti izbjegnute takve stvari u budućnosti. Međunarodna asocijacija za sjećanje na holokaust okuplja 31 državu, brine da se o holokaustu na odgovarajući način uči u školama i da se obilježavaju mjesta sjećanja, logori smrti u kojima su ubijani Јevreji i pripadnici drugih naroda, poput Јasenovca", rekao je američki izaslanik.

Јazdgerdija su juče primili predstavnici Vlade Hrvatske, ali ne i premijer Andrej Plenković. On bi danas trebao da posjeti Јasenovac u pratnji ministra kulture Hrvatske Nine Obuljen Koržinek.

Izvor: SRNA