latinica  ћирилица
24/03/2017 |  13:49 | Autor: RTRS

NS RS na predstojećoj sjednici o nabavci helikoptera

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi na predstojećoj sjednici da razmatra Prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera u iznosu do 9.400.000 KM.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Helikopter bi bio nabavljen za potrebe Helikopterskog servisa Republike Srpske, navodi se u obrazloženju Prijedloga odluke.

Uz redovne letove, helikopter bi se mogao koristiti i za specijalizovane, kao što su složena medicinska evakuacija, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuacija stanovništva u svim vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda - poplave, potresi, snježni nanosi, požari i slično.

Helikopter bi se koristio i za transport i iskrcavanje specijalnog policijskog osoblja na teže dostupna područja izvan mreže komunikacija i druge namjene po potrebi.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić ranije je izjavio da bi to bio višenamjenski helikopter, koji bi, osim medicinskih letova, bio korišten i za gašenje požara.

"Vlada Srpske donijela je odluku o nabavci višenamjenskog helikoptera koji će biti opremljen kompletnom najsavremenijom medicinskom opremom, ali i sa dizalicom i kukom da bi se pomoglo civilnom stanovništvu u elementarnim nepogodama. Imaće i opremu za gašenje požara, tako da ćemo proširiti zonu djelovanja", precizirao je Kusturić.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za utorak, 28. marta.

Izvor: SRNA