latinica  ћирилица
24/03/2017 |  14:45 | Autor: RTRS

Duterte optužuje EU za licimjerstvo

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte nazvao je zvaničnike EU "kučkinim sinovima", nakon što su poslanici Evropskog parlamenta objavili rezoluciju kojom se poziva na obuzdavanje i ponovno razmatranje njegovog načina vođenja rata protiv droge.
Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte - Foto: klix.ba
Predsjednik Filipina Rodrigo DuterteFoto: klix.ba

Duterte je kritikovao EU zbog toga što insistira da fokusira svoju kampanju na rehabilitaciju narkomana.

On je tokom sastanka sa kineskim biznismenima pohvalio Kinu zbog pozajmica i pomoći koju pruža Filipinima, rekavši da mu ne treba EU niti "idiotski programi rehabilitacije" koji nisu sprečili zavisnike da pljačkaju, siluju i ubijaju.

- Znači, dobijamo pomoć u teškim vremenima zato što pristiže mnogo (kineskog) novca. EU se obratila nama i za problem droge žele rješenje koje se zasniva na zdravstvu. Kučkini sinovi - rekao je Duterte.

On je dodao da evropski program rehabilitacije podrazumijeva "davanje droga kao što su kokain, marihuana i heroin zavisnicima".

Duterteov rat protiv droge uzbunio je međunarodnu zajednicu, jer je do sada ubijeno više od 2.500 ljudi u policijskim akcijama.

Ovo nije prvi put da Duterte napada EU. U septembru prošle godine je na osudu koju mu je uputio Evropski parlament zbog "aktuelnog talasa vansudskih pogubljenja i ubistava na Filipinima" odgovorio psovkama i vulgarnim gestom.

- Vi to činite kako biste okajali svoje grijehe - rekao je Duterte uz psovke, u obraćanju lokalnim zvaničnicima u južnom gradu Davao, iz koga potiče.

Duterte je tada posebno istakao Francusku i Veliku Britaniju i rekao da su članovi Evropskog parlamenta "licemjeri" čiji su preci iz kolonijalne ere ubili "hiljade" Arapa i pripadnika drugih naroda.

Nepunih mjesec dana nakon toga Duterte je u govoru ponovo "osuo paljbu" i po EU rekavši da Unija, koja ga je ponovo kritikovala zbog ubistava, "treba bolje da izabere čistilište, pakao je pun".

Prvi put pažnju javnosti privukao je rekavši bivšem predsjedniku SAD Baraku Obami da "ide dođavola".

Izvor: Tanjug