latinica  ћирилица
24/03/2017 |  19:31 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Pošumljavanje na Manjači (VIDEO)

Radnici Šumskog gazdinstva Banjaluka i Šuma Srpske učestvovali su u akciji pošumljavanja, u kojoj je posađeno 12.500 sadnica smrče na površini od pet hiljada hektara. Akcija je organizovana na platou iznad sela Zelenci na Manjači kod Banjaluke.
Pošumljavanje na Manjači - Foto: RTRS
Pošumljavanje na ManjačiFoto: RTRS

Oko 130 radnika Šumskog gazdinstva Banjaluka i direkcije Šuma Republike Srpske, od ranih jutarnjih časova pošumljavali su tri lokaliteta na području Manjače. Sanirali su terene na kojem je ranije u požaru potpuno uništena visoka bukova šuma.

Plan je da zasadimo oko 12,5 hiljada sadnica, po dva čovjeka u ekipi, to dođe po nekih 200 sadnica da se zasadi, rekao je Zoran Filipović iz Šumskog gazdinstva Banjaluka.

U Šumskom gazdinstvu Banjaluka najavljuju da bi sanacija ovog požarišta trebalo da bude završena do kraja godine.

"U ranijem periodu smo posadili već 10.000 i za jesen ove godine biće još 5.000 sadnica i tim bi završili sanaciju ovog požarišta", kaže Mile Kvočka rukovodilac revira Bronzani Majdan u Šumskom gazdinstvu Banjaluka.

Osim eksploatacije, u Šumama Srpske ističu da veliku pažnju pridaju njenom očuvanju. S prvim danima proljeća širom Srpske i prva pošumljavanja.

"Za takve potrebe u ovoj godini obezbijeđeno je pošumljavanje oko 17 miliona sadnica na nivou preduzeća. Sa prvim proljetnim danima uključeni su svi organizaciooni dijelovi kojih ima 30", izjavio je Dragan Grabovac savjetnik direktora ЈP "Šume Srpske".

Nakon proljećne, akcije pošumljavanja širom Republike Srpske biće nastavljene i tokom jeseni.

Planirano je da se tada u akciju uključe i učenici osnovnih i srednjih škola i studenti.