latinica  ћирилица
25/03/2017 |  17:16 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Šta otkrivaju rezultati popisa u Srpskoj? (VIDEO)

Rezultati popisa iz 2013. godine, koje je objavio Zavod za statistuku Republike Srpske, osim razlike u ukupnom broju stanovnika, u odnosu na rezultate koje je objavila Agencija za statistiku BiH, pokazali su još nekoliko zanimljivih podataka.
Analiza popisa - Foto: RTRS
Analiza popisaFoto: RTRS

Tako, na primjer, stopa nezaposlenosti u Srpskoj iznosi oko 25 odsto, iako se često potencira da je viša od 35 odsto, a ukupan broj stanovnika manji je od broja registrovanih birača. Ni odnos zaposlenih i penzionera nije u tako negativnom odnosu kakav se, najčešće, predstavlja.

Prema rezultatima popisa iz 2013. godine, u Republici Srpskoj je bilo zaposleno 350.676 lica, a nezaposlenih 118.189, iz čega proizilazi da je stopa nezaposlenosti oko 25 odsto.

Iste godine, prema podacima Zavoda za statistiku, evidentirano je 238.640 zaposlenih, a nezaposlenih 149.284, odnosno stopa nezaposlenosti po tim podacima iznosi oko 38 odsto. I dok Zavod za zapošljavanje evidentira zaposlene i one prijavljene na biro, Zavod za statistiku podatke o zaposlenosti prikuplja anketno. 

"Ako se izjasni ispitanik da je obavljao aktivnost makar jedan sat, da je za to primio ili će primiti neku naknadu, on se smatra zaposlenim, nezavisno od toga kakav je njegov formalni status", kaže Јelena Đokić pomoćnica direktora Republčkog zavoda za statistiku.

Ovakav metod, koji koristi Zavod za statisku, primjenjuje se u gotovo svim zemljama Evrope i većini svjetskih, pa je upravo ova stopa od 25 odsto nezaposlenosti uporediva sa ostalim zemljama.

Takođe, ako se uporede broj zaposlenih i broj penzionera, vudljivo je da na jednog zaposlenog dolazi 0,6 penzionera, odnosno da taj omjer nije 1:1, ili čak i negativniji, što se takođe često može čuti u javnosti.

I dok kod ovih podataka postoje dvije metode računanja, koje se, očigledno koriste u zavisnosti od namjera onih koji ih plasiraju, razlika u broju stanovnika i birača, lako je objašnjiva. Biračko pravo imaju svi državljani BiH, a popisani su samo oni koji su tu stalno nastanjeni, bar u podacima koje je objavio Zavod za statistiku Republike Srpske.

"Razlika je u tome da državljani BiH mogu da budu u inostranstvu ili u BiH. Pretpostavka je da se veliki broj tih državljana nalazi u inostranstvu, a da nije zadovoljio uslove da se nađe na popisu, rezidentni status u BiH", objašnjava Rajko Vranješ, viši stručni saradnik za popise i procjene stanovništa u RZZS.

Ono što jedino nije sporno je trend smanjenja broja stanovnika. Tako je Republika Srpska, samo zbog negativnog prirodnog priraštaja, od 2002. do 2013. godine izgubila oko 38.000 stanovnika.

O broju iseljenih nema zvaničnih podataka, ali se pretpostavalja da ih je najmanje još toliko. Sve to za posljedicu ima ubrzano povećanje prosječne starosti stanovnika, koja sada iznosi 42 godine.

"Procjene demografa do 2050. godine, za područje BiH, nažalost nisu optimisitične. Procjene su da će BiH imati najstarije stanovništvo na evropskom kontinentu", rekao je demograf Aleksandar Majić.

Ako ovome dodamo i podatak da žene u Republici Srpskoj prosječno rađaju tek 1,3 djeteta, jasno je da je ovakav trend alarmantan, a šanse za njegov preokret iz dana u dan su manje.

Najbolja ilustracija za to je podatak da je, od rata, na teritoriji Republike Srpke ugašeno 220 naselja, koja su ostala bez ijednog stanovnika.