latinica  ћирилица
25/03/2017 |  20:36 | Autor: RTRS

Erdogan: Ako nas EU ne primi, olakšaće nam posao

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi bilo lakše kada bi EU odbacila kandidaturu Turske za članstvo jer bi time Ankari, kako navodi, "olakšala posao". Nagovijestio je mogućnost da njegova zemlja održi i referendum o daljim pregovorima o članstvu.

"Šta? Ako na referendumu 16. aprila bude više pozitivnih glasova, neće nas primiti u EU? O, kada bi samo donijeli takvu odluku! Olakšali bi nam posao", rekao je Redžep Tajip Erdogan na skupu u Antaliji, na jugu zemlje, prenosi AFP.

Erdogan je, takođe, rekao da bi Turska, poslije glasanja o proširenju predsjedničkih ovlašćenja 16. aprila, mogla da održi i referendum o nastavku pregovora o pristupanju EU, navodi Rojters.

Turski predsjednik je istakao da će "16. april biti prelomna tačka" za odnose EU i Turske ukoliko prevagnu pozitivni glasovi.

"Stavićemo taj biznis na sto, jer Turska nije ničiji žrtveni jarac", poručio je Erdogan, nagovijestivši da bi Ankara mogla da preispita svoje odnose sa Briselom.

Turska i Evropa su u ljutom sporu nakon što su Njemačka i Holandija spriječile turske ministre da sprovode kampanju među turskim zajednicama u tim zemljama radi obezbjeđivanja podrške Erdoganu na predstojećem referendumu u proširenju ovlašćenja turskog predsjednika.

Međutim, i pored izuzetno napetih odnosa sa Briselom, nijedan lider EU nije otvoreno rekao da bi prevaga glasova u korist proširenja Erdoganovih ovlašćenja nagovijestila kraj već očajničkih nastojanja Turske da se pridruži tom bloku, napominje francuska agencija.

Izvor: Tanjug