latinica  ћирилица
27/03/2017 |  11:53 | Autor: RTRS

Nelegalni objekti veliki problem u Banjaluci

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da u ovom gradu problem pravi i veliki broj nelegalnih objekata, navodeći da je do kraja prošle godine podneseno više od 11.000 zahtjeva za legalizaciju.
Igor Radojičić - Foto: RTRS
Igor RadojičićFoto: RTRS

Radojičić je istakao da se smatra da je broj onih koji nisu podnijeli zahtjeve i nekoliko puta veći, te je procjena da u gradu ima nekoliko desetina hiljada nelegalnih objekata. Prema njegovim riječima, pokušava se uvesti red nad onim što je trenutno u izgradnji, dok će sve što je u procesu legalizacije proći kroz skupštinske procedure.

- To, nažalost, ide veoma sporo jer svaki od referenata duži više od 1.000 predmeta. To znači da bi morali višestruko povećati broj zaposlenih, samo da bi brže završili procese legalizacije - izjavio je Radojičić.

On je dodao da će se u slučaju objekata za koje nije podnesen zahtjev za legalizaciju postupati u skladu sa zakonom.

Govoreći o aktivnostima koje Gradska uprava preduzima radi sankcionisanja nelegalnih radnji na području Banjaluke, Radojičić je istakao da je još ranije najavio niz akcija kako bi se u gradu napravio red.

- Јedna od tih akcija odnosi se i na kablovske operatere. To je veliki posao, jer je ova oblast prilično neuređena, dijelom na nivou grada, a većim dijelom na nivou cijele države - rekao je Radojičić.

Smatra da je prilično jasno ko izdaje dozvole, ali da je nejasno ko izdaje dozvole za polaganje kablovske kanalizacije i regulisanja međusobnih konkurencijskih odnosa. Radojičić je naveo da će se na nekoj od narednih skupštinskih zasjedanja naći i odluke koje se tiču pitanja "kao što su preklopi i dozvole, pa možda i naplata naknade".

- Јer imali bismo pravo na naplatu naknade za polaganje kablovske kanalizacije, na osnovu koje pojedini gradovi ostvaruju značajne prihode - rekao je Radojičić.

On je naveo da je značajno pitanje, koje su gradske vlasti skoro riješile, bilo i otvaranje saobrađaja u Јevrejskoj ulici, gdje je bio onemogućen zbog izgradnje objekta.

- Inspekcijskoj službi smo naložili da bude otvorena jedna traka za saobraćaj jer smatram da nema razloga da saobraćaj u ulici bude zatvoren zbog izgradnje privatnog objekta - rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je ocijenio da je pravilnik o tarifiranju cijene grijanja neophodan element svake promjene, a koja podrazumijeva i novo preduzeće "Toplana" i osnivanje novog privrednog društva. On je naveo da su u toku pregovori sa Vladom Srpske i resornim ministarstvima i izrazio očekivanje da će biti promijenjen Zakon o komunalnim djelatnostima, te dodao da bi posljedično trebalo da bude promijenjen i pravilnik o tarifiranju.

- Kod ugradnje kalorimetara i takvog načina plaćanja postoji fiksni i varijabilni dio. Varijabilni dio zavisi od konkretne potrošnje u objektu, dok se fiksni mora obračunati zbog dopreme dostupa energije do stana - pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, trenuto postoji problem jer se naplaćuje samo varijabilni dio, odnosno trenutni utrošak, "dok praktično na proizvođače i grad padaju svi troškovi proizvodnje i dopreme energije".

Izvor: SRNA