latinica  ћирилица
27/03/2017 |  12:07 | Autor: RTRS

"Istočna alternativa": Deklaracijom štititi Ustav je besmisleno

Udruženje građana "Istočna alternativa" Republike Srpske ocijenilo je besmislenim prijedlog Srpske demokratske stranke da se donošenjem deklaracije zaštiti Dejtonski mirovni sporazum.
Istočna alternativa - Foto: RTRS
Istočna alternativaFoto: RTRS

Dejtonski mirovni sporazum je Ustav BiH, čiji su garant najmoćnije zemlje svijeta, i besmisleno je da se nekakvom deklaracijom štiti Ustav, koji je najveći pravni akt u svakoj zemlji, pa i u ovoj, ocjenjuju u "Istočnoj alternativi".

Udruženje poziva SDS da prestane da vodi podaničku politiku, koju mu diktiraju lider SDA Bakir Izetbegović i bošnjački politički krugovi iz Sarajeva, te da povuče deklaraciju o zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma, koju vodi pod sloganom "BiH u Evropskoj uniji".

Za "Istočnu alternativu" je, kako navode, neshvatljivo i neprihvatljivo da SDS forsira priču o Dejtonskom mirovnom sporazumu, a dijeli vlast u Sarajevu sa SDA, koja radi na rušenju tog sporazuma i ukidanju Republike Srpske.

"Zašto se SDS bavi Dejtonskim sporazumom, a ne traži da se na nivou BiH donese rezolucija o borbi protiv terorizma, koji je najveća opasnost po ovu zemlju i Evropsku uniju, u koju SDS žuri da uvede BiH bez Republike Srpske", navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović pita SDS i Savez za promjene kada će prekinuti saradnju sa Izetbegovićem, kome i Bošnjaci i njihove stranke okreću leđa.

On navodi da Izetbegović jedino još preko SDS-a, koji se čvrsto drži njegovih ideja, pokušava zaštititi svoju političku i ljudsku zlobu prema Republici Srpskoj i srpskom narodu.

"Istočna alternativa smatra da je upravo Bakir Izetbegović izdiktirao deklaraciju o zaštiti Dejtonskog mirovnog ugovora SDS-u kako bi skrenuo pažnju sa problema koje ima sa Hrvatima, koji traže formiranje trećeg entiteta i izjednačavanje prava Hrvata sa Bošnjacima u Federaciji BiH", ističe Pavlović.

Izvor: SRNA