latinica  ћирилица
27/03/2017 |  12:07 | Autor: RTRS

Zeman: Čemu uopšte služi NATO?

Češki predsjednik Miloš Zeman zapitao je, povodom posljednjeg terorističkog napada u Londonu, čemu uopšte saveznicima služi NATO, kada nije u stanju da vojno interveniše protiv islamskog terorizma.
Miloš Zeman - Foto: AFP
Miloš ZemanFoto: AFP

"Čemu nam uopšte služi NATO, kada nije u stanju da interveniše oružano na jugu Evrope u borbi protiv Islamske države?", naglasio je Zeman u redovnom mjesečnom razgovoru za privatni radio Frekvence 1.

Ocijenio je da je odavno pređena granica terorističkih napada nakon koje je morala da započne oružana borba protiv islamskog terorizma, ali da političari nisu dovoljno hrabri da je radikalno započnu.

"Ta granica je odavno prekoračena i svaki dalji napad je samo potvrđuje. To je prije pitanje hrabrosti koju evropski lideri nemaju. Ima je Donald Tramp, vidjećemo kada sada u maju dođe u Brisel da li će predložiti angažovanje NATO-a protiv Islamske države", istakao je Zeman.

Prema mišljenju češkog predsjednika, ako se to ne desi, NATO bi bio samo bezvrijedna organizacija, jer on smatra da postoje situacije u kojima mora da se ratuje, a terorizam Islamske države jeste jedna od njih.

Zeman je apelovao na poslanike da zbog prijetnje terorizma podrže inicijativu češkog ministra unutrašnjih poslova Milana Hovaneca da se uvedu prava Čeha da ličnim vatrenim oružjem pucaju na teroriste i da dobiju ustavno pravo na takvu samoinicijativnu odbranu domovine u vanrednim situacijama.

"Ako treba da se branimo od evropske smjernice o restrikcijama oružja, moramo to imati u Ustavu, jer je Ustav nadređen evropskoj legislativi", objasnio je Zeman.

Osudio je i gest češke šampionke u bijatlonu Gabrijele Koukalove, koja je zbog dopingovanja ruskih sportista demonstrativno odbila da putuje na šampionat u Rusiju, i podsjetio je da se on kao predsjednik sreće i rukuje i sa ljudima kojima bi najradije nalupao šamare.

Zeman je, naglasivši da je laik, upozorio na to da je doping masovno rasprostranjen, ali neke uhvate a neke ne, i da bi zato šampionat trebalo da se održi u Rusiji, ali da na njemu učestvuju samo "čisti" sportisti.

Izvor: Agencije