latinica  ћирилица
27/03/2017 |  15:48 ⇒ 19:03 | Autor: RTRS

Šamac: Osnovcima predstavljena zanimanja (VIDEO)

Srednja škola "Nikola Tesla" u Šamcu ove godine je uvela novi način predstavljanja zanimanja i obrazovnih profila, koja planira da upiše u prvi razred u školskoj 2017/2018. godini.
Šamac - prezentacija zanimanja - Foto: SRNA
Šamac - prezentacija zanimanjaFoto: SRNA

U svim osnovnim školama postavljeni su info-pultovi, a najbolji učenici kroz predavanja i pokazne vježbe nastoje budućim srednjoškolcima približiti zanimanje za koje se opredijele.

Fizioterapeut je u današnje vrijeme sve traženiji i cjenjeniji posao, jer pruža odgovarajuću pomoć bolesnim, ali i zdravim ljudima. Nakon završetka četvorogodišnje škole, fizioterapeut može da radi u bolnici, rehabilitacionom centru ili da pokrene privatni posao.

- Naš cilj je da devete razrede usmjerimo u našu srednju školu, da se obrazuju za zanimanje fizioterapeut zato što je to veoma humano zanimanje - kaže Andrej Pavlović, učenik SŠ "Nikola Tesla".

Osnovcima je u nekoliko prethodnih dana predstavljeno i čime se bave informatičari, ekonomisti, farmaceuti, automehaničari i varioci. Na osnovu toga, većina osnovaca je donijela odluku koju školu želi da upiše.

- Ovi info-časovu su mnogo pomogli kako meni tako i drugim učenicima, jer se većina poslije ovih časova opredijelila za škole. Јa prva, možda, mislim, upišem gimnaziju - kaže Ružica Tomić, učenica OŠ "Šamac".

Srednja škola "Nikola Tesla" u Šamcu, u narednoj školskoj godini planira upis 140 učenika u šest odjeljenja prvog razreda. Prema anketi koju su sproveli među učenicima devetih razreda, najveće interesovanje je za opštu gimnaziju, potom za zanimanja fizoterapeut, informatičar i automehaničar.