latinica  ћирилица
27/03/2017 |  16:22 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Koz. Dubica- Budžet bez podrške opozicije (VIDEO)

U Kozarskoj Dubici zasjedao je lokalni parlament. Na dnevnom redu se našao i budžet opštine za ovu godinu.
SO Kozarska Dubica - Foto: RTRS
SO Kozarska DubicaFoto: RTRS

U opštinskoj kasi u ovoj godini biće skoro devet i po miliona KM. Budžet je usvojen većinom glasova, ali ne i uz podršku opozicije. Odbornici opozicionih partija SDS-a i PDP-a, napustili su skupštinske klupe.

Dok su koalicioni partneri, SNSD, DNS i Socijalistička partija, koji u Dubici čine vladajuću strukturu, jednoglasno podržali budžet, predstavnici opozicije SDS i PDP, napustili su skupštinske klupe, tvrdeći da je budžet usvojen bez rasprave.

- Mi smo bili prinuđeni da ne glasamo o prijedlogu budžeta i da napustimo skupštinsko zasjedanje - rekao je Pero Karan, šef Kluba odbornika PDP-a.

- 19 glasova  je bilo za. Sedam odbornika opozicije je bilo protiv budžeta i napustili  susjednicu, ali bez obzira na njihovo napuštanje, ishod je isti - naveo je Željko Radonjić, šef Kluba odbornika DNS-a.

Načelnik opštine Radenko Reljić ističe da je budžet prošao javnu raspravu i dobio saglasnost Ministarstva.

Neslaganje sa raspodjelom budžeta jedan je od razloga negodovanja opozicije. Vladajuća struktura kaže, uštede su napravljene.

- Budžet je predimenzioniran. U nacrtu je bio najavljen budžet koji bi bio racionalan, smanjen i koji bi sadržavao uštede, a mi tu ne vidimo nikakve uštede. Najviše se štedilo na boračkoj populaciji i socijalnim kategorijama - ističe Vladimir Marin, odbornik SDS-a.

- Sve što je rečeno ostvareno je- od smanjenja plata funkcionerima do smanjenja naknade odbornicima, ukidanja nekih odjeljenja. tako da su ogromne uštede. Međutim ogromna su i dugovanja, samim tim manji su i prihodi - navodi Јovica Šuman, odbornik SNSD-a.

Neslaganja u skupštinskim klupama nisu uticala na najhumaniju odluku sa današnjeg zasjedanja. Svi odbornici, odrekli su se 50 KM od odborničkog dodatka, za pomoć u liječenju trogodišnje Sofije Mićević. Pomoći su se pridružili i načelnici Odjeljenja u opštinskoj administraciji kao i načelnik opštine i njegov zamjenik.