latinica  ћирилица
27/03/2017 |  16:27 ⇒ 28/03/2017 | 08:09 | Autor: RTRS

Stojanović: Tačni svi navodi u pismu osuđenih Srba

Advokat Miodrag Stojanović izjavio je da se Sud BiH ponaša tendenciozno kada je riječ o suđenju Srbima optuženim za ratni zločin jer prilikom izricanja presuda primjenjuje stroži zakon, ističući da su tačni svi navodi izneseni u pismu porodica pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske osumnjičenih, optuženih i osuđenih za krivična djela ratnih zločina.
Miodrag Stojanović - Foto: RTRS
Miodrag StojanovićFoto: RTRS

Stojanović, koji je ovo pismo ranije vidio, kaže da je sve u njemu tačno, a da li je suđenje ovim licima u Sudu BiH fer i pošteno to je relativna stvar "jer se ne može za svakoga reći da generalno nije kriv".

"Ali, način i ponašanje Suda BiH kada je riječ o Srbima i optuživanje Srba za zločin protiv čovječnosti, gdje se može primijeniti Krivični zakon BiH, bez obzira na odluku Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, dokaz je koliko je suđenje tendenciozno", rekao je Stojanović Srni.

On kaže da se u potpunosti slaže sa Srbima koji su osumnjičeni i kojima se sudi i presuđuje pred Sudom BiH, a koji u pismu navode da se osjećaju ostavljenim, odbačenim i izgubljenim.

"Kada vidimo kako se ponaša Hrvatska prema svojim optuženima, te kako se ponašaju raznorazna udruženja, od `Žena Srebrenice` i `Žrtava Srebrenice`, kada je riječ o suđenju /ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici/Naseru Oriću, koliko ima pritisaka na Sud kada je riječ o Prijedoru i Višegradu, onda su ovi Srbi potpuno u pravu", naglasio je Stojanović.

On je dodao da o krivici ne može govoriti generalno, ali da ima Srba koji su optuženi ili osuđeni samo zato što su u to vrijeme bili komandiri policije ili komandanti neke jedinice, navodeći da oni ne treba da snose posljedice "jer se činjenično desio nekakav ludi slučaj".

Stojanović kaže da je broj Srba koji su optuženi, osuđeni ili osumnjičeni za ratne zločine neuporedivo veći u odnosu na broj muslimana, te podsjeća da je to odavno poznato.

"Osuđenici su mi ovo pismo, prije nego što je došlo u javnost, poslali na uvid", naveo je Stojanović i ponovio da je nesporna činjenica da je neuporedivo veći broj Srba osuđenih na dugotrajne kazne zatvora, nego muslimana koji su počinili slična krivična djela.

Porodice procesuiranih pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske za ratne zločine traže od predstavnika srpskog naroda u institucijama Republike Srpske i BiH da se "konačno odrede prema Srbima koje su osudili Sud i Tužilaštvo BiH" i da prekinu reformu pravosuđa "dok se ne ispravi dosadašnja nepravda nanesena srpskim osuđenicima".

Porodice osumnjičenih, optuženih i osuđenih pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske za krivična djela ratnih zločina naglašavaju da Sud i Tužilaštvo BiH najblaže rečeno sprovode rasnu diskriminaciju prema pripadnicima srpskog naroda primjenom težeg zakona prilikom izricanja presuda za djela ratnih zločina.

Oni u zahtjevu za zaštitu od diskriminacije, upućenom predstavnicima srpskog naroda u institucijama Republike Srpske i BiH, pojašnjavaju da se prema Srbima primjenjuje teži Krivični zakon BiH iz 2003. godine, a prema Bošnjacima blaži SFRЈ za ista djela.

Izvor: SRNA