latinica  ћирилица
27/03/2017 |  16:39 ⇒ 17:00 | Autor: RTRS

Malešević: Poboljšati kvalitet obrazovanja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas u Tesliću da znanje učenika po izlasku iz srednjih škola mora biti takvo da se nesmetano mogu uključiti u proces proizvodnje.
Teslić - Osma škola pedagoga - Foto: SRNA
Teslić - Osma škola pedagogaFoto: SRNA

Malešević danas u Tesliću otvorio Osmu školu pedagoga i direktora srednjih škola, sa temama o ocjenjivanju u vaspitno-obrazovnom procesu, kvalitetu vaspitno-obrazovnog procesa i koncepciji i modelima savremene srednje škole.

On je rekao Srni da fokus u svakom segmentu mora biti na kvalitetu, a da ocjenjivanje u srednjim školama zavređuje pažnju i treba razmišljati da se ide u pravcu kako su to riješile neke od zemalja EU.

"Da li ići sa prenosom bodova, koliko bodova po godini kada se sve ocjene saberu...Imamo prijedloga da to bude 60, vidjećemo kako ćemo to riještiti", naveo je Malešević.

On ističe da ocjenjivanje treba da bude objektivno i da odražava znanja učenika u toj mjeri da direktorima i nastavnicima ukazuju šta učenici znaju, te da se ta ocjena na kraju opravda pred privrednicima.

"Kvalitet obrazovanja je bitan i treba preduzeti sve kako bi postepno bio podignut na veći nivo. Očito je da mi ne možemo uraditi sve ono što su uradile mnoge zemlje zapadne Evrope, jer mi nemamo materijalna sredstva da možemo odjednom sve stvari promijeniti u školama nabolje", rekao je Malešević.

Malešević je ukazao na česte pojave da tenderi padaju tokom procedura javnih nabavki, ali ocjenjuje da će direktori, zahvaljujući informacijama Agencije za javne nabavke to stanje dovesti u red.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović očekuje da će iskustva i saznanja po završetku trodnevnog seminara pedagozi uspješno prenijeti na nastavnike u matičnim školama i da će se odgovoriti na pitanje koji su to faktori koji u ovom trenutku Republike Srspka ispunjava i šta treba primijeniti.

Damjanović je ukazao na pojavu velikog broja odličnih i vrlodobrih učenika po završetku školovanja i do 85 odsto i potrebu da se uspostavi kvalitetan sistem ocjenjivanja koje treba da bude realnije, objektivnije i u skladu sa ostvarenim znanjem učenika.

Predsjednik Udruženja direktora srednjih škola Republike Srpske Spasoje Vasiljević rekao je da se seminarom pokušava uspostaviti kvalitativna i kvantitativna standardizacija srednjih škola, da uspjesi ne budu individualne kompetencije direktora koji se moraju prilagoditi savremenijim obliku upravljanja.

"Škole ne mogu da rade pojedinačno same za sebe, mora postojati odgovarajući nivo koji se mora standardizovati, kao i ujednačeni način ocjenjivanja, kako bi ocjena bila što približnija kvantumu znanja učenika", naveo je Spasojević.

Predsjednik Društva pedagoga Republike Srpske Drago Branković najavio je da će krajem aprila seminar o temama o ocjenjivanju u vaspitno-obrazovnom procesu, kvalitetu vaspitno-obrazovnog procesa i koncepciji i modelima savremene srednje škole biti održan za direktore i pedagoge osnovnih škola.

Školu pedagoga i direktora srednjih škola organizuje Republički pedagoški zavod, Društvo pedagoga i Udruženje direktora srednjih škola Republike Srpske.

Škola pedagoga i direktora srednjih škola održava se do srijede, 29. marta, u hotelu "Kardijal" u Banji Vrućici.

Izvor: SRNA