latinica  ћирилица
27/03/2017 |  18:51 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Postaje li Amor Mašović "vječni" direktor Instituta za nestala lica BiH? (VIDEO)

Amor Mašović na dobrom je putu da postane "vječni" direktor Instituta za nestala lica BiH. Dok Mašović, kao i hrvatski član Kolegijuma direktora Instituta imaju samo formalnu konkurenciju, nezvanično saznajemo da se na konkurs prijavilo najmanje šest Srba. Imaju li šansu, s obzirom da je Upravni odbor instituta imao namjeru da koverte sa imenima kandidata za direktore otvori večeras.
Institut za nestale - kandidati za direktora - Foto: RTRS
Institut za nestale - kandidati za direktoraFoto: RTRS

Srbin u Upravnom odboru Instituta Momir Škiljević koji je nedavno glasao za nastavak nezakonitog finansiranja čuvanja posmrtnih ostataka u FBiH, zamalo je ponovo podlegao pritiscima. Osim što je od Okolića samoinicijativno preuzeo predsjedavanje, Škiljević kao da nije svjestan da bi otvaranjem koverti bio pokrenut nezakonit, ali teško zaustavljiv proces nelegalnog imenovanja rukovodstva Instituta.

Navodno će tražiti da Savjet ministara BiH popuni upražnjeno mjesto u privremenom Upravnom odboru, a za neodržavanje sjednice navodi druge razlozloge.

- Јedini sam Srbin u Upravnom odbor, nisam dobro a jedini sam, što automatski znači da sjednice nema - kaže Momir Škiljević, član Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH.

Vidjećemo da li će još dugo Škiljeviću uvažavati zdravstvene probleme, jer i "vječni" direktor, Amor Mašović, iza kojeg stoji SDA, čeka ponovni izbor. Formalna konkurencija mu je Mujo Begić, šef kancelarije Instituta u Bihaću, a iza Јasmina Odobašića ne stoji nijedna politika.

Formalni legitimitet svom ponovnom izboru, obezbijedio je, kako nezvanično saznajemo i Marko Јurišić. Јedino su se Srbi pobrinuli da diskvalifikuju Milutina Mišića. Osim Mirka Okolića koji se zarad direktorske odrekao pozicije predsjedavajućeg u upravnom odboru, saznajemo da su konkurisali i Dragica Јanković, šef finansija Instituta, Goran Krčmar iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i dvije osobe čija imena nismo saznali, a navodno su savjetnici u kabinetima Mirka Šarovića i Dragana Mektića.

- Njima će jedino želja biti ispunjena ako ostane Mašović, Јurišić i bude izbačen Milutin Mišić. Apelujem na institucije Republike Srpske i Srbe u zajedničkim institucijama da se to ne desi - navodi Milan Mandić, član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH.

Nezakonitosti bezbroj i pri imenovanju privremenog upravnog odbora, koji se ne može prepoznati u osnivačkim aktima Instituta. Nelegalne prečice i za legalizovanje rukovodstva koje već godinama radi bez mandata.

- Odlučuju a ne polažu račune, nemaju odgovornosti, na nepromjeren način pokušavaju da imenuju nove direktore, ne konsultujući Savjetodavni odbor. Sve se više upliće politika i sve su više posrijedi interesi - navodi Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Varaju se ako misle da će srpske porodice sjedjeti skrštenih ruku jer, kaže Mitrović, porodice nestalih ne postoje radi Instituta. Prvi korak je zahtjev Upravnom odboru da i porodice budu konsultovane o izboru rukovodatva Instituta, a najavljuju da će koristiti i druga građanska i pravna sredstva.