latinica  ћирилица
27/03/2017 |  19:00 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Kako se dolazi do posla u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela? (VIDEO)

Ni Srbima u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH nije lako doći do pozicija koje im pripadaju.
Јadranka Samouković - Foto: RTRS
Јadranka SamoukovićFoto: RTRS

Na pet rukovodećih pozicija u Direkciji nema Srba, upozorila je Јadranka Samouković, koja je diskriminaciju osjetila na svojoj koži - odbijena je na konkursu za pomoćnika direktora! Na tu poziciju imenovan je Mehemed Mehičić iz Gračanice iako, kako tvrdi Samoukovićeva, nije ispunio sve uslove. Iz Direkcije nismo dobili odgovor na pitanje da li je ovim izborom narušen nacionalni balans.

Tri mjeseca prije raspisivanja konkursa znalo se ime i prezime čovjeka koji će biti imenovan - tvrdi Јadranka Samauković koja radi u Direkciji. Saznala je da je novi pomoćnik direktora radni vijek počeo kao vulkanizer i da nema potrebno iskustvo na rukovodećim pozicijama. Tvrdi da je i konkursna komisija sumnjala u dostavljenu potvrdu o radnom iskustvu, zbog čega je u Agenciji za državnu službu BiH, tražila provjeru.

- Da li su dobili obavještenje iz Agencije da je ta potvrda validna? Јa mislim da nisu. Ukazala sam da iz njegove potvrde o radnom iskustvu ne može da proizilazi da ima pet godina radnog iskustva na rukovodecim pozicijama sa VSS - kaže Samoukovićeva.

Svi redom odbijali se njene žalbe, upozoravala je da je jedan od tri člana konkursne komisije Mirela Znaor, od ranije pod istragom SIPA zbog sličnih propusta tokom konkursa. Kao odgovor protiv nje je otvoren disciplinski postupak. Paradoks je da je sada njen prvi pretpostavljeni novoizabrani pomoćnik direktora.

- On je meni pretpostavljeni i prvi dan kada je došao ja sam s njim to raščistila i da će žalba uslijediti i tužba sudu i da posao neće trpiti - kaže Samoukovićeva.

Ona odbacuje navode iz disciplinske prijave da je imala uvid u privatni dosije Mehmeda Mehičića i da je to iskoristila za žalbu. Uvjerena je da je izabrani pomoćnik imao snažnu političku podršku SDA.

- Trenutno Direkcija nema nijednog Srbina,na poziciji pomoćnika direktora. Činjenica je da Srba nema, ima pet pomoćnika i nijedan nije Srbin - kaže Samoukovićeva.

Na veći broj pitanja RTRS-a i o regularnosti izbora Mehmeda Mehičića, sumnjama Јadranke Samouković da je konkurs namješten te da je narušen nacionalni balans na štetu Srba, nismo dobili odgovor DKPT BiH.