latinica  ћирилица
27/03/2017 |  19:13 ⇒ 28/03/2017 | 10:30 | Autor: RTRS

Zakon o akcizama pred SM BiH; SDS-ova podrška upitna, EU upozorava (VIDEO)

Savjet ministara sutra će odlučivati o sudbini Zakona o akcizama, ali i daljem toku Reformske agende i aranžmana sa MMF-om. "Ako su dali obećanje zvaničnicima Evropske unije, onda neka ga i ispune", poručio je Lars Gunar Vigemark. Šarović odgovara: "Takav zakon nećemo podržati".
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Evropskim predstavnicima, Federiki Mogerini i Јohanesu Hanu, politički predstavnici BiH rekli su jedno, a sada očito rade drugo, podsjetio je šef Evropske delegacije u BiH. Lars Gunar Vigemark je rekao da ga političke igre ne zanimaju i da bh. političari treba da odluče da li će potštovati dogovore ili ne.

- Sada je trenutak istine, da to dokažu. Političari ne mogu jednu stvar govoriti EU ili partnerima poput MMF-a, a onda u zemlji pričati nešto drugo - kaže Vigemark.

Vrlo je upitno kako će se predstavnici Saveza za promjene izjasniti sutra u Savjetu ministara, rekao je Mirko Šarović. Neki, dodaje, očito ne žele da čuju njihove argumente, a tiču se plavog dizela.

- Mi tražimo kroz ovaj zakon podršku za poljoprivredni sektor u cijeloj BiH. Poljoprivredni sektor posebno je ranjiv nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog čega bi povećanje za 15 feninga po litru goriva, odnosno nafte i naftnih derivata, dovelo ovaj sektor u vrlo nepovoljan položaj, posebno imajući u vidu da podsticaji poljoprivredi u oba entiteta kasne i da su veoma niski - istakao je Šarović.

Šarović kaže da razumije zahtjeve MMF-a i evropskih predstavnika da je neophodan razvoj zemlje i radna mjesta, ali od svojih principa ne mogu odustati. Na sastanku premijerke Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima EBRD-a pričalo se i o aranžmanu sa MMF-om.

Cvijanovićeva je ponovila da su institucije Republike Srpske zadate uslove ispunile u decembru prošle godine, te da se sada očekuje da institucije na nivou BiH ispune svoj dio obaveza kako bi ključne reforme, na koje su svi u BiH obavezali, bile nastavljene.

Predstavnici vlasti na nivou BiH iz Republike Srpske juče su izričito rekli ne Zakonu o akcizama. To je, sudeći prema Mirku Šaroviću, i danas nepromjenjivo. Šta mu je u četiri oka rekao Vigemark, nije saopšteno, ali moglo bi biti poznato nakon izjašnjavanja na sutrašnjoj sjednici.