latinica  ћирилица
27/03/2017 |  20:29 | Autor: RTRS

Kostarakos: Nastaviti učešće u mirovnim operacijama

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU general Mihail Kostarakos ukazao je na značaj nastavka učešća Oružanih snaga BiH u mirovnim operacijama, jer se doprinosi afirmaciji i ugledu BiH u međunarodnoj zajednici.
EUFOR - Foto: Wikipedia
EUFORFoto: Wikipedia

Tokom susreta sa najvišim zvaničnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Kostarakos je naglasio značaj BiH na putu ka EU i NATO, istakavši da Oružane snage treba da nastave da služe na tom putu "kao temelj i oslonac".

On je naveo da se nastavkom učešća u mirovim operacijama afirmišu Oružane snage BiH, a BiH postaje "vidljivija", saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Sastanku je prisustvovao i odlazeći operativni komandant Eufora general Adrijan Bredšo, koji je pohvalio napore koje Ministarstvo odbrane BiH čini u posljednje vrijeme, bez obzira na političke prilike.

On je rekao da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH mogu da služe za primjer u BiH kako se radi zajedno, predano i jedinstveno, dajući doprinos u operacijama podrške miru, ali su i uvijek spremni na izazove u pomoći civilnim vlastima.

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš informisala je sagovornike o aktivnostima na aktiviranju članstva BiH u MAP, dokumentu Pregled odbrane, uništavanju viškova naoružanja i eksplozivnih sredstava, jačanju kapaciteta za pružanje pomoći civilnim vlastima i mirovnim operacijama, naglasivši da su u proteklom periodu učinjeni pozitivni pomaci.

Ona je zahvalila visokoj vojnoj delegaciji za podršku i naglasila opredjeljenje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Sastanku, koji je održan povodom primopredaje dužnosti komandanta Eufora i komandanta Operativne komande Eufora, prisustvovali su i zamjenik ministra odbrane BiH Sead Јusić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Јeleč, novi operativni komandant Eufora DŽejms Rupert Everad, odlazeći komandant Eufora general-major Fridrih Šreter, njegov nasljednik general-major Anton Valdner i komandant komandnog elementa EU general pukovnik Lučijano Portolano.

Izvor: SRNA