latinica  ћирилица
05/04/2017 |  07:42 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

NSRS: Usvojene odluke o zaduženjima za sanaciju kasarne i nabavku helikoptera (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas odluku o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za realizaciju projekata sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje kompleksa Kasarne "Krajiških brigada" Zalužani, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, u iznosu od 6,5 miliona KM.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

16.32... Projekat podrazumijeva izgradnju tri nova objekta, sanaciju i adaptaciju deset postojećih objekata, dok je za dva objekta predviđena sanacija, adaptacija i rekonstrukcija, a cijeli kompleks zahtijeva i vanjsko uređenje.

Poslanici su usvojili i odluku o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera u iznosu od 9,4 miliona KM.

Helikopter će se, osim za službene poslove, moći koristiti i za specijalizovane letove kao što su složena medicinska evakuacija, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, kao i za evakuaciju stanovništva u vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda, transport i iskrcavanje specijalnog policijskog osoblja na teže dostupna područja izvan mreže komunikacija i druge namjene.

Usvojen je Nacrt prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača", kojom se ovaj dokument daje na javni uvid u trajanju od 30 dana u sjedištima jedinica lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi posebno područje i Narodnoj skupštini.

Odlukom o usvajanju Nacrta je predviđeno da Narodna skupština, na prijedlog nosioca pripreme, utvrdi Nacrt plana, mjesto, vrijeme i način izlaganja Nacrta na javni uvid u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju.

Narodna skupština jednoglasno je usvojila Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu Republike Srpske u prošloj godini, koja je po prijavama - žalbama postupala u ukupno 655 predmeta.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac i ove godine je ponovo ukazala na važnost osnivanja fonda za podršku djeci sa teškim oboljenjima i rijetkim bolestima, ali i na neophodnost izmjena i dopuna Porodičnog zakona kojima bi se omogućilo ostvarivanje prava djeteta u skladu sa osnovnim zahtjevima i principima UN Konvencije o pravima djeteta.

Narodna skupština razriješila je Danijelu Novaković dužnosti pravobranioca Republike Srpske, kao i Mirka Stojčinovića dužnosti zamjenika pravobranioca sa sjedištem u Banjaluci, te izabrala je Ljiljanu Grbić za vršioca dužnosti pravobranioca Republike Srpske.

Poslanici nisu izabrali Srđana Kondića za direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske, kao ni Dragana Serdara za njegovog zamjenika.

Izabrani su i članovi Komisije za žalbe, čiji je predsjednik Biljana Vasić, i Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti, čiji je predsjednik Obrenka Slijepčević.

Nisu izabrani članovi Republičke izborne komisije.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je rad sjednice.

16.18... Šef Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica upitao je da li se direktor i zamjenik direktora Agencije za bankarstvo biraju po starom ili novom zakonu i ocijenio da je Vlada trebalo da poništi konkurs.

Govedarica je napomenuo da je konkurs raspisan 14. novembra, a tri sedmice kasnije donesene su izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo.

On je upozorio da bi odluka o imenovanju mogla doći do suda i da je sud vrlo lako poništi.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da za pravobranioca Republike Srpske treba biti izabrana osoba sa visokim moralnim i profesionalnim kvalitetima, koja će raditi u javnom interesu.

Čavić je istakao da su zdravstveni problemi prethodnog pravobranioca Srpske Danijele Novaković dobrim dijelom uzrokovani određenim pritiscima.

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo upitao je ko je vršio pritisak i mobingovao Danijelu Novaković, koja je zbog toga imala moždani udar.

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić nije zadovoljan izborom članova, a ni radom Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti.

Poslanik Koalicije "Domovina" Admir Čavka zatražio je da mu u pisanoj formi bude dostavljeno kakav je način dodjele i broja bodova za izbor članova u Republičku izbornu komisiju.

15.21... Komisija Narodne skupštine Republike Srpske za izbor i imenovanja predložila je parlamentu da Danijela Novaković bude razriješena dužnosti pravobranioca Srpske, na lični zahtjev, a Ljiljana Grbić predložena je za vršioca dužnosti pravobranioca, rekao je predsjednik Komisije Radovan Vuković.

Komisija je predložila da zamjenik pravobranioca Mirko Stojčinović takođe bude razriješen dužnosti na lični zahtjev.

Na prijedlog Vlade Srpske Komisija je predložila da za direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske bude izabran Srđan Kondić, a za njegovog zamjenika Dragan Serdar, na period od pet godina.

Komisija je predložila i da u Republičku komisiju za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti budu izabrani Obrenka Slijepčević, kao predsjednik, Vojislav Marković, DŽelil Korkut, Nebojša Glamočak, Borislav Grubač, Granedina Dragojević i Gordan Јovanović.

Predloženo je da u Komisiju za žalbe budu izabrani Biljana Vasić, kao predsjednik, te članovi Danijela Stefanović, Slavica Lukić, Munib Karić i Milena Majstorović.

Vuković je naveo da Komisija za izbor i imenovanja predlaže da u Republičku izbornu komisiju budu izabrani Slađana Škrbić, Slavko Zovkić, Oliver Blagojević, Slavko Tanasić, Željka Kosjerina i Slobodan Softić.

 U NSRS se danas raspravljalo o dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera za potrebe Helikopterskog servisa

Osim redovnih letova, helikopter će se moći koristiti za složene medicinske evakuacije, gašenje požara i transport vatrogasaca, evakuaciju stanovništva u svim vanrednim situacijama i iskrcavanje specijalnog policijskog osoblja na teže dostupna područja.

Ova tačka izazvala je brojne replike poslanika u vezi sa namjenom letjelice. Opozicija je protiv odluke o kupovini helikoptera, bilo da su sredstva iz redovnih prihoda ili da je riječ o kreditu. Ukazuju na to da je osnovna djelatnost Helikopterskog servisa obavljanje letova različitih potreba, gdje između ostalog spada prevoz funkionera, a da su medicinske usluge podvedene pod specifične letove.

U vladajućoj koaliciji smatraju da je pravo vrijeme za nabavku helikoptera, jer će se koristiti za spasavanje života - pod redovne letove, kažu, spadaju hitne intervencije i medicinske usluge. Podsjetili su na značaj Servisa u poplavama 2014. godine, kada su izvedene brojne evakuacije, zbrinjavanje i prevoz stanovništva.

14.30... Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragoljub Davidović rekao je da se mora razmišljati o teškim situacijama koje mogu nastupiti poput poplava, teških saobraćajnih nesreća, požara i slično i da je to suština nabavke helikoptera.

Davidović je rekao da postoji percepcija da je vožnja helikopterom skupa, ali da to nije tačno jer je let od Banjaluke do Trebinja jeftiniji nego odlazak sa pratnjom od tri automobila.

On je predložio da se omogući iznajmljivanje letjelice za određenu novčanu naknadu.

"Podaci o starosti postojećih helikoptera su uznemirujući", upozorio je Davidović tokom rasprave o Prijedlogu odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović kaže da će helikopter koštati više od 13 miliona KM, te da se kupuje po nepovoljnim kreditnim sredstvima.

"Možda nekome milion KM nije mnogo, ali realno riječ je o ogromnom novcu za Republiku Srpsku u današnje vrijeme kada imamo mnogo ekonomskih, socijalnih izazova, kada govorimo o položaju i dugovima zdravstvenim radnicima, poljoprivrednicima, zatim prosvjeti, boračkim kategorijama", naveo je Borenović.

On smatra da je ovaj projekat trebalo finansirati iz tekućih sredstava, uštedom iz rashoda za stručne usluge.

Poslanik Koalicije "Domovina" Admir Čavka rekao je da je važno da Helikopterski servis služi u svrhu spašavanja života, te da bi za te potrebe trebalo obezbijediti dvije takve letjelice.

On je dodao da stalno treba zahtijevati da ne bude zloupotreba prilikom korišćenja ovih letjelica, te da ljudi u Helikopterskom servisu rade pošteno i časno.

13.42... Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo rekao je da zbog zloupotreba Helikopterskog servisa za, kako tvrdi, lične i partijske svrhe ne može da podrži Prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera za potrebe ovog servisa. Šukalo smatra da su pred poslanicima danas trebalo da budu statististički podaci o tome ko je letio, za koje namjene i koliko je budžetskih sredstava s tim u vezi potrošeno.

"Ovaj prijedlog odluke mora biti promijenjen i povučen", rekao je Šukalo tokom rasprave o Prijedlogu odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera, za potrebe Helikopterskog servisa Srpske.

Poslanik SNSD-a Nataša Radulović je istakla da Srpskoj treba helikopter i upitala zašto je nekome problem da se predsjednik Srpske preveze negdje helikopterom zbog bezbjednosti i sigurnosti, s obzirom da su se u bivšoj Јugoslaviji ovim letjelicama prevozili i pukovnici ЈNA.

12.42... Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će helikopter biti nabavljen kroz dvije javne nabavke, te da će sve biti transparentno.

"Biće međunarodni tender za kupovinu helikoptera i znaće se koliko košta. I finansijska sredstva će biti nabavljena kroz javni poziv", rekao je Tegeltija.

On je dodao da će helikopter, prema informacijama koje ima, koštati od 5,5 do šest miliona KM, a da će ostatak sredstava biti za dodatnu opremu.

Tegeltija je objasnio da direktor Helikopterskog servisa ne prisustvuje sjednici, jer kao gost ne može učestvovati u raspravama, niti odgovarati na poslanička pitanja, ali da je bio na sjednicama odbora.

"Mislim da je Helikopterski servis Narodnoj skupštini dostavio mnogo informacija", rekao je Tegeltija.

Pojedini poslanici opozicije tokom rasprave kritikuju način nabavke helikoptera i smatraju da će biti zloupotrebe u korištenju, te da bi bilo korisno da dobiju više informacija od direktora Helikopterskog servisa.

Na zahtjev Kluba SNSD-a data je pauza od 15 minuta.

12.15... Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je nabavka novog helikoptera za potrebe Helikopterskog servisa Srpske prioritet jer za dvije godine postojeće letjelice neće biti operativne, što je rizik.

Stevandić je naglasio da nisu naplaćivane medicinske evakuacije helikopterom, kojih je bilo 70.

Poslanik SNSD-a Јasna Lukić rekla je da je nabavka helikoptera opravdana jer je sve složenije održavanje ovih letjelica, starih od 28 do 36 godina.

Lukićeva je navela da je važnost Helikopterskog servisa pokazana i u spašavanju unesrećenih tokom poplava i kriznih situacija, pri dostavljanju lijekova i hrane do građana do kojih se nije moglo doći kopnenim putem, kao i u akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

"Usluge ovog servisa su besplatne i dostupne svim građanima Srpske kada se za to ukaže potreba", navela je Lukićeva.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić rekao je da je Srpskoj potreban višenamjenski helikopter kao moderno prevozno sredstvo koje će spašavati živote.

On je istakao da treba precizno odgovoriti na koji način će se vraćati sredstva, upotrijebljena za ovo zaduženje, o kakvoj je letjelici riječ, ko će je servisirati i održavati, te da li je Srpska pri nabavci mogla proći jeftinije.

Đorđić je istakao da u Narodnoj skupštini danas nije bilo nikoga iz Vlade ko bi poslanicima dao relevantne odgovore o predloženoj nabavci helikoptera za potrebe Helikopterskog servisa Srpske, kojom je predviđeno zaduživanje do 9,4 miliona KM.

"Kupuje se civilna letjelica i nema nijednog razloga da se to drži u tajnosti. Vlada je u ovo ušla paušalno i pripremila je odluku koju ne može da brani", smatra Đorđić.

On je rekao novinarima u Narodnoj skupštini, da je maglovito objašnjenje o cijeni helikoptera, te dodao da takve višenamjenske letjelice danas na svjetskom tržištu koštaju između 2,5 i 2,6 miliona dolara ili oko 4,5 miliona KM.

Kada je riječ o predviđenom načinu zaduživanja za nabavku helikoptera, Đorđić je upitao da li postoji finansijska institucija koja će dati kredit na pet godina sa grejs periodom od tri godine. On je upozorio da će stanje javnih finansija u Srpskoj biti pogoršano ako ne bude jasnog aranžmana sa MMF-om.

Poslanik SDS-a Davor Šešić naglasio je da je procjena stručnjaka da Srpskoj treba više helikoptera, te da bi letjelica trebalo da bude u vlasništu MUP-a Srpske i na raspolaganju za hitne slučajeve.

Šef Kluba PDP-a u NSRS Miroslav Brčkalo rekao je novinarima da ova stranka neće podržati Prijedlog odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera, jer je, kako kaže, krajnje vrijeme da se prestane sa politikom zaduživanja. Brčkalo je rekao da će zaduženje od 9,4 miliona KM sa kamatama građane Srpske koštati više od 13 miliona KM.

"To je politika kojoj nema kraja. Da su otkrili samo jednu aferu iz prethodnog perioda mogli su helikopter nabaviti iz redovnih sredstava", rekao je Brčkalo.

11.33... Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da ne treba banalizovati i usko gledati na pitanje nabavke novog helikoptera, koji će, između ostalog, služiti i za spašavanje života.

"Kada pričamo o tome moramo izaći iz političkog okvira. Život je najveća vrijednost. Saglasan sam da je teška ekonomska situacija, da je zaduženje neprijatno i opterećujuće, ali ako Srpska ne može nabaviti helikopter u očima okruženja manje vrijedimo", rekao je Savanović.

On je rekao da je nabavka helikoptera opšta stvar i da je riječ o višenamjenskoj letjelici, te napomenuo da je upitna bezbjednost postojećih helikoptera, s obzirom na njihovu starost.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković kaže da je važan svaki život, posebno djeteta, koji će biti sačuvan zahvaljujući helikopterskom prevozu, zbog čega ne treba biti sporna potreba za nabavku novog višenamjenskog helikoptera.

Višković je naglasio da su sadašnji helikopteri stari više od 30 godina i da su više za muzej, nego upotrebu.

"Velika je hrabrost sjesti u helikopter star 30 godina. Ti helikopteri se više ne mogu popravljati, nema više dijelova i firme koja će ih popravljati. Da li se iko zapitao da održavanje helikoptera košta više nego rata za kupovinu novog?", pita Višković.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović upitao je zašto se mora koristiti helikopter za "sve i svašta". On je ocijenio da treba nabaviti letjelicu samu u medicinske svrhe ako je u zdravstvu da potreban helikopter.

On smatra da nije dobro da se Republika Srpska zadužuje za nabavku helikoptera, jer se sredstva mogu naći na drugi način, te pitao zašto nikada nije dostavljen izvještaj o utrošku sredstava iz Fonda solidarnosti.

Poslanik SDS-a Nade Planinčević rekao je da opozicija ne govori o potrebi helikoptera, već o zloupotrebi finansijskih sredstava i javnih dobara, dodajući da je postojeća praksa upotrebe helikoptera nedopustiva.

"Ako se igramo humanosti, onda pitam u čemu se ogleda naša humanost kada u zdravstvenim ustanovama, prije odlaska na bolničko liječenje, treba kupiti igle, špriceva i ostalo?", upitao je Planinčević i dodao da je gubitak u zdravstvenom sektoru veći od milijardu KM.

10.52... Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da nije saglasan sa dugoročnim zaduženjem Srpske za nabavku helikoptera, jer smatra da ova letjelica neće biti primarno korištena za potrebe prevoza bolesnika, gašenja požara i policijske poslove, već za prevoz funkcionera.

Tokom rasprave o Prijedlogu odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Srpske za nabavku helikoptera, Čavić je rekao da će zaduženje od oko 9,5 miliona KM za nabavku helikoptera za potrebe Helikopterskog servisa Srpske služiti za "finansiranje Vladinih ideja i projekata, kao i za potrebe šetkanja funkcionera po Srpskoj".

"To nije primjereno stanju u društvu. Mi smo protiv ove odluke i smatramo da je nemoralna", naveo je Čavić i pozdravio svaki transport Helikopterskog servisa za potrebe prevoza bolesnika, evakuacija tokom nesreća, te drugih potreba koje su, kako kaže, potpuno normalne.

On je rekao da je Helikopterski servis Srpske poslanicima trebalo da prezentuje za koje sve namjene je bio angažovan u proteklom periodu i koliko letova je obavio.

Poslanik SNSD-a Bojan Vidić rekao je da se značaj Helikopterskog servisa pokazao i prilikom evakuacija građana tokom poplava 2014. godine, te da treba povesti računa o novim kadrovima i upotrebi letjelice prilikom gašenja požara.

- Više je razloga koji govore o tome da ovu odluku o zaduživanju treba podržati - naveo je Vidić.

........

Ministar finansija Zoran Tegeltija, rekao je juče da bi za nabavku helikoptera za potrebe helikopterskog servisa trebalo izdvojiti do 9,4 miliona KM. Naglasio je da će se pri tome birati najpovoljniji rokovi, grejs period kao i gornja granica kamatne stope.

Poslanici su juče okončali raspravu o zaduženju za prenamjenu kasarne u Zalužanima za potrebe MUP-a Republike Srpske u iznosu do šest i po miliona KM.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, istakao je da nije sva ulaganja moguće finansirati iz tekućih sredstava, iz kojih je već planirano sedam miliona za nabavku novih uniformi.

Iz opozicije su poručili da nisu protiv ulaganja u MUP-u, ali zamjeraju što se to finansira kreditnim sredstvima.

Nakon apsolviranja dnevnog reda predviđen je dan za glasanje.

Izvor: RTRS/SRNA