latinica  ћирилица
16/04/2017 |  08:43 ⇒ 21:46 | Autor: RTRS

Turci podržali Erdogana, slavlje na ulicama (VIDEO)

Nakon 99 odsto izbrojanih listića, 51,3 odsto glasača glasalo je za ustavne promjene na referendumu u Turskoj.
Erdogan na referendumu o ustavnim  promjenama - Foto: RTRS
Erdogan na referendumu o ustavnim promjenamaFoto: RTRS

Raniji rezultati pokazivali su da opcija "da" vodi deset odsto, ali je razlika postepeno smanjena kako su pristilazi glasovi iz ostalih mjesta. Opcija "ne" preuzela je vođstvo u tri najveća turska grada Istanbulu, Ankari i Izmiru i na jugoistoku Turske, gdje Kurdi čine većinu.

Zamjenik predsjednika najveće opozicione stranke u Turskoj Republikanske narodne partije Erdal Aksunger najavio je da će zahtjevati ponovno prebrojavanje do 60 odsto glasova na referendumu.

Veliki broj građana u gradovima širom Turske okupio se večeras kako bi proslavili rezultate referenduma. Okupili su se ispred sjedišta vladajuće Stranke pravde i razvoja u Ankari i okružnih centrala te stranke u Istanbulu i Izmiru.

Turci slave rezultate referenduma (Foto: AFP)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan čestitao je pobjedu predstavnicima političkih partija koje su bile protagonisti prijedloga ustavne reforme u toj zemlji.

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, Erdogan je telefonski razgovarao sa predsjednikom vladajuće Stranke pravde i razvoja Binalijem Јildrimom, predsjednikom opozicione Partije nacionalnog pokreta Devletom Bahčelijem i predsjednicima manjih partija koje su učestvovale u kampanji za podršku reformama.

On je zahvalio svim učesnicima kampanje i svim biračima koji su izašli na referendum, te poželio da rezultat referenduma bude od koristi za tursku državu i narod.

Pobjeda opcije "da" znači da će 18 ustavnih amandmana izmijeniti turski sistem vladavine sa parlamentarnog na predsjednički i biće ukinuta funkcija premijera, a predsjednik će dobiti veća ovlaštenja.

Predsjednik prema postojećem Ustavu ima uglavnom ceremonijalnu ulogu i ovlaštenja su uglavnom u rukama premijera i parlamenta.

Prema novom Ustavu, privremena ovlaštenja koja je Erdogan dobio uvođenjem vanredne situacije zbog neuspjelog vojnog udara u julu prošle godine, ostaće trajna.

Јildirim proglasio pobjedu na referendumu

Turski premijer Binali Јildirim proglasio je pobjedu na referendumu o ustavnim promjenama kojima se proširuju ovlašćenja predsjednika, nakon 99 odsto prebrojanih glasova.

Ukupno 51,3 odsto Turaka podržalo je amandmane na Ustav nakon 99 odsto obrađenih glasova.

Јildirim je rekao da glasovi protiv promjena imaju istu vrijednost kao glasovi koji im idu u prilog. On je naveo da posljednja riječ pripada narodu, i da su Turci rekli "da".

Opozicija tvrdi da je Izborni odbor odobrio prevaru

Odluka koju je Viši izborni odbor donio u posljednjem minutu da se listići bez pečata prihvate kao validni izazvaće ozbiljne probleme oko legitimiteta današnjeg referenduma, rekao je zamjenik najveće opozicione Republikanske narodne partije u Turskoj Bulent Tečan.

U saopštenju Odbora objavljenom na internet stranici nekoliko časova prije zatvaranja glasačkih mjesta navodi se da će brojati i listiće na koje zvaničnici nisu stavili pečat ukoliko ne bude moglo da se dokaže da su lažni.

Odluka je donijeta na osnovu velikog broja pritužbi da zvaničnici Odbora na biralištima nisu stigli da udare pečat na listiće.

"Viši izborni odbor je odobrio prevaru na referendumu", istakao je Tečan u sjedištu partije u Ankari.

U pucnjavi poginule tri osobe

Tri osobe poginule su u oružanom incidentu između dvije grupe mještana sela Јabanardi u provinciji Dijarbakir na jugoistoku Turske tokom glasanja na referendumu, javili su danas lokalni mediji.

Turska televizijska stanica "NTV" navodi da se pucnjava dogodila nedaleko od glasačkog mjesta.

Prema medijskim izvještajima, sukob je izbio oko nesuglasa oko političkih stavova.

Turska novinska agencija Anadolija prenosi da su dvije osobe uhapšene.

Izvor: Agencije