latinica  ћирилица
16/04/2017 |  14:53 | Autor: RTRS

Spriječen navodni teroristički napad na rusku ambasadu u Berlinu

Navodni teroristički napad na Ambasadu Rusije u Berlinu bio je spriječen "u posljednjoj sekundi", piše danas list "Bild am zontag", ne navodeći izvor informacije.
Policija Njemačke - Foto: TANЈUG
Policija NjemačkeFoto: TANЈUG

Prema podacima njemačkog lista, osumnjičeni, državljanin Maroka, koga list naziva Muhamedom X, diskutovao je na društvenim mrežama o planovima za napad, a na internetu je bio aktivan pod nekoliko pseudonima.

Marokanac je planirao da se prošle subote izgubi među učesnicima demonstracija, koje se održavaju ispred ruske abasade i izvrši napad, piše list.

Prošlog petka su njemačke specijalne službe obavijestile federalnu policiju, odjeljenja policije u Saksoniji i Berlinu i Ministarstvo inostranih poslova o potencijalnom terorističkom napadu, prenosi "Sputnjik".

U noći na subotu, nekoliko časova prije početka demonstracija, specijalne snage su uhapsile osumnjičenog u kampu za izbjeglice u saksonskoj opštini Borsdorfu, nedaleko od Lajpciga.

Prema podacima lista, policija sada provjerava njegov mobilni telefon, ocekujući da će pronaći dokaze o planovima za napad.

Izvor: Nezavisne novine