latinica  ћирилица
16/04/2017 |  16:57 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Vjernici širom svijeta ujedinjeni u proslavi (VIDEO)

Pravoslavni i katolički vjernici širom svijeta danas obilježavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, predvodio je ponoćnu liturgiju u Hramu Hrista spasitelja u Mosvi, a sa balkona bazilike Svetog Petra u Rimu, papa Franjo govorio je o ratu u Siriji. Praznik u Egiptu protiče u strahu od novih napada.
Moskva: Vaskršnja liturgija - Foto: RTRS
Moskva: Vaskršnja liturgijaFoto: RTRS

U najvećem pravoslavnom hramu na svijetu- Hramu Hrista spasitelja u Mosvi, patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, predvodio je ponoćnu liturgiju. Prisutnima na bogosluženju je poručio da Gospod dotakne svakog ko se na ovaj dan njegovog vaskrsenja sretne sa vjerom.

- Volio bih da svako od vas ove noći osjeća posebnu radost u susretu sa vaskrslim Hristom - rekao je patrijarh Kiril.

Hrišćanski vjernici okupili su se u crkvi Svetog groba u Јerusalimu, a služenje je održano i u crkvi Hristovog Rođenja, u Vitlejemu. Koptski patrijarh Teodosije Drugi predvodio je uskršnju službu u katedrali Sv. Marka u Aleksandriji, gdje su egipatski hrišćani na ulazu prošli kroz stroge bezbjednosne provjere zbog nedavnih napada na dvije koptske crkve, u kojima je poginulo više od 45 ljudi.

Poglavar Rimokatoličke crkve služio je tradicionalnu uskršnju misu u Vatikanu, uz prisustvo više desetina hiljada vjernika. U tradicionalnom obraćanju "Urbi et Orbi" s balkona bazilike Svetog Petra, papa je pozvao na okončanje "užasa i smrti" u Siriji.

- U ovim vremenima na poseban način neka Bog podrži napore onih koji aktivno rade kako bi donijeli olakšanje i utjehu stanovništvu u Siriji. Neka Gospod podari mir cijelom Bliskom istoku - rekao je papa Franjo.

Na noćnoj svečanosti u Bazilici Svetog Petra papa je osudio svakodnevno "razapinjanje ljudskog dostojanstva" migranata, siromašnih i marginalizovanih, kroz nepravdu i korupciju.