latinica  ћирилица
18/04/2017 |  20:08 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

Ilijaš- Svečanom akademijom i koncertom Legendi proslavljen Vaskrs

Vaskršnjom akademijom i koncertom beogradske grupe Legende u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Ilijaš i Udruženja guslara i epskih pjesnika Republike Srpske, Srbi u Ilijašu podijelili su večeras radost Vaskrsa sa sugrađanima.
Tradicionalni Vaskršnji koncert 18. aprila u Ilijašu - Foto: RTRS
Tradicionalni Vaskršnji koncert 18. aprila u IlijašuFoto: RTRS

Paroh ilijaški jerej Božidar Tanović rekao je da je Vaskršnji koncert veoma bitan događaj za Ilijaš, kako za ljude koji u njemu žive, tako i za one koji su se raselili i dolaze i obilaze svoja ognjišta i posjećuju svoju svetu crkvu.

On je istakao da je bitno "što je ovo praznik ljubavi, a to se pokazuje dobrim djelima jednih prema drugima".

"Milošću Božijom, a po blagoslovu episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog i administrator Mitropolije dabrobosanske vladike Grigorija organizovali smo treći vaskršnji koncert u čijoj organizaciji su nam pomogli opština Ilijaš i federalno Ministarstvo za izbjelice i raseljena lica", rekao je jerej Tanović.

On je zahvalio načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo Ljubiši Ćosiću i Istočne Ilidže Marinku Božoviću koji su podržali organizaciju ove manifestacije.

Tanović je napomenuo da je vladika Grigorije zbog iznenadnih obaveza morao da otkaže dolazak u Ilijaš.

"Mnogo nam je žao, a daće Bog iduće godine pa će nam se prigodnom besjedom na vaskršnjoj akademiji obratiti vladika Grigorije", dodao je on.

Član Organizacionog odbora vaskršnjeg koncerta u Ilijašu Zoran Rebrinović rekao je da je ovo treći put da je organizovan vaskršnji koncert.

"Prije tri godine smo se odlučili da koncertom obilježimo Vasksrs. Prve dvije godine su nam bile dobre, a ove godine imamo punu dvoranu", rekao je Rebrinović.

On je istakao da je bit Vaskrsenja Hristovog radost i ljubav, te da je osnovna ideja koncerta da se ona podijeli sa sugrađanima.

Osnivač grupe Legende Zoran Dašić istakao je da mu je drago što je ovaj sastav nastupio za Vaskrs u Ilijašu.

Vaskršnjoj akademiji prisustvovali su i predstavnici lokalne zajednice i privrednih kolektiva.

Izvor: SRNA