latinica  ћирилица
20/04/2017 |  08:17 ⇒ 08:38 | Autor: RTRS

Rusija nije blokirala izjavu SB UN o Sjevernoj Koreji

Stalna misija Rusije u UN izrazila je iznenađenje zbog izvještaja da je ruska delegacija navodno blokirala prijedlog izjave za medije Savjeta bezbednosti UN u kojoj se osuđuje lansiranje rakete u Severnoj Koreji.
Savjet bezbjednosti - Foto: Getty Images
Savjet bezbjednostiFoto: Getty Images

"Veoma smo iznenađeni izvještajima koji su se pojavili o tome da je ruska delegacija navodno blokirala nacrt izvještaja za medije Savjeta bezbjednosti UN, u kojem se osuđuje lansiranje rakete od Pjongjanga 15. aprila", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu predstavništva.

Predstavništvo Rusije je objasnilo da je ruska delegacija skrenula pažnju da je u nacrtu, koji je predložila delegacija SAD, bilo niz prethodno nekoordinisanih formulacija, prenosi "Sputnjik".

"Predloženi dokument sadrži niz prethodno neusaglašenih formulacija uobičajenih za osudu raketnih proba Sjeverne Koreje. Konkretno, iz standardnog teksta uklonjene su riječi 'putem dijaloga' za pronalaženje rješenja situacije na Korejskom poluostrvu. Kao što je poznato, ove riječi predstavljaju citat iz paragrafa 48 posljednje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 2321 o sankcijama uvedenim Sjevernoj Koreji", ističe se u saopštenju.

Delegacija Rusije samo je tražila da se vrati važan politički jezik, ali delegacija SAD je bez objašnjenja prekinula rad na dokumentu i navela da je Rusija blokirala izjavu za medije.

Ranije su neki zapadni mediji izvijestili da je Moskva navodno blokirala nacrt izjave koji su predložile SAD.

Izvor: SRNA