latinica  ћирилица
20/04/2017 |  11:18 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Kiša i snijeg donijeli brojne probleme (FOTO)

Naglo zahlađenje sa kišom i snijegom donijelo je brojne probleme.
Mrkonjić Grad - Foto: RTRS
Mrkonjić GradFoto: RTRS

U jugozapadnom dijelu Republike Srpske već dva dana pada snijeg visine od dvadeset do četrdeset centimetara.

Mrkonjić Grad (Foto: RTRS)

Zbog kidanja niskonaponske mreže pod teretom polomljenog drveća, mnoga sela na području Mrkonjić Grada su bez struje.

Zbog neposjedovanja zimske opreme terentna vozila-šleperi se otežano kreću, a neki su ostali i zavijani na putu.

Komunalne službe grada Banjaluka od jutros su na terenu i rješavaju probleme nastale na prohodnosti glavnih putnih pravaca zbog snježnih padavina na Manjači, rekao je v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Banjaluke, Slaviša Sandić.

U Kneževu snijeg i dalje pada a visina snježnog pokrivača, prema posljednjim informacijama, iznosi 60 centimetara.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozorili su na tešku situaciju na ovom području, snijeg neprestano pada, a nanosi otežavaju saobraćanje.

Kneževo (Foto: Nezavisne)

Dežurne ekipe "Niskogradnje" su na terenu, ali se ne savjetuje korištenje ovog putnog pravca. Vozačima se preporučuje oprezna i sporija vožnja te obavezna upotreba zimske opreme.

U posljednjih 48 časova na širem prostoru Sarajevsko-romanijske regije palo je 30 centimetara mokrog snijega koji je izazvao brojne probleme u snabdijevanju električnom energijom i otežao saobraćaj na putnim pravcima.Trenutno je najteža situacija u Trnovu i Kalinoviku gdje zbog kvara na dalekovodu nema napajanja električnom energijom.

Snijega na kolovozu ima i na putnim pravcima Kola-Ledenice-Stričići, Šipovo-Novo Selo, prema Kupresu, zatim na prevoju Mliništa, mjestimično i na magistralnom putu Mrkonjić Grad-Ključ, u rejonu Čađavice, te preko prevoja Borja (Kotor Varoš-Teslić).

Zbog niskih temperatura koje su pogodile Republiku Srpsku i Federaciju BiH u entitetskim ministarstvma poljoprivrede očekuju velike štete na voćnjacima i zasadima.

Izvor: RTRS/Nezavisne