latinica  ћирилица
20/04/2017 |  12:39 | Autor: RTRS

Linta: Hrvatska vlast treba da osudi odluku o dodjeli nagrade Јakovu Sedlaru

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je državni vrh Hrvatske, delegaciju EU, te ambasade SAD i država EU u Zagrebu da javno osude skandaloznu odluku o dodjeli nagrade Grada Zagreba "fašisti Јakovu Sedlaru" i da zatraže od odbornika zagrebačke skupštine da je preispitaju.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

On je ocijenio da je odluka Gradske skupštine Zagreba da nagradu Grada Zagreba za film i pozorište za ovu godinu uruči autoru profašističkog dokumentarnog filma "Јasenovac - istina" Јakovu Sedlaru skandalozna i sramotna, te da je stoga treba osuditi.

"Јakov Sedlar u pomenutom filmu poriče genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima koji se desio u Drugom svjetskom ratu i širi otvorenu mržnju i poziva na nasilje prema Srbima jer su, tobože, stvarali mit o ustaškom Јasenovcu zbog čega su Hrvati postali u Hrvatskoj građani drugog reda. Јasenovac naziva sabirnim i radnim logorom i ističe besramnu laž da je on postao pravi logor smrti tek nakon Drugog svjetskog rata", pojasnio je Linta.

On je naveo da, iako je Sedlar otvorenim pozivanjem na mržnju i nasilje prema Srbima prekršio član 325. stav 4 Krivičnog zakona Hrvatske, kojim se propisuje kazna do tri godine zatvora, Državno tužilaštvo još uvijek nije podiglo optužnicu protiv njega, a uzimajući u obzir činjenicu da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano to nije realno ni očekivati.

"U slučaju da predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković javno ne osudi odluku o dodjeli nagrade fašisti Јakovu Sedlaru i ne zatraži njeno ukidanje to će biti još jedna uvreda i poniženje srpskih, jevrejskih i romskih žrtava", poručio je Linta.

Zagrebačka Gradska skupština juče je odlučila da se nagrada Grada Zagreba uruči režiseru Јakovu Sedlaru.

Protiv ove odluke bili su odbornici SDP-a i HNS-a.

Izvor: SRNA